Grote partijen zijn blij met Maccanico

ROME, 2 FEBR. De leiders van de drie grootste partijen in Italië hebben instemmend gereageerd op de benoeming van oud-minister Antonio Maccanico tot formateur, maar anderen praten over een schijnakkoord dat alleen maar dient om verkiezingen te voorkomen.

Massimo D'Alema, de leider van de Democratische Partij van Links (PDS) prees de “ervaring en competentie” van de kandidaat-premier en noemde diens eerste uitspraken “evenwichtig en positief”. Maar zijn politieke bondgenoot Romano Prodi, de kandidaat-premier van links, vindt dat D'Alema hem heeft verraden en overweegt zijn losse centrum-linkse coalitie op te doeken.

Prodi beschuldigt D'Alema ervan onder één hoedje te spelen met mediamagnaat Silvio Berlusconi, de leider van rechts. Hij wantrouwt het principe-akkoord over staatsrechtelijke hervormingen dat D'Alema en Berlusconi eerder deze week hebben bereikt. Prodi is het niet eens met de inhoud ervan (een presidentieel stelsel op Franse leest) en gelooft niet in de plotseling opgebloeide idylle tussen het tweetal. Prodi is voor snelle verkiezingen en verwijt D'Alema dat hij de electorale strijd niet aan durft te gaan, ondanks de problemen die Berlusconi met de justitie heeft.

Raffaelle della Valle, een prominent kamerlid van Berlusconi's partij Forza Italia, sprak van een “gelukkige keuze”. Zelfs Gianfranco Fini, die veel heeft dwarsgelegen maar nu zijn wens van een presidentieel stelsel gehonoreerd ziet, was positief. “Maccanico heeft veel ervaring in hervormingen en hij is neutraal,” zei Fini.

Umberto Bossi van de federalistische Lega Nord, die bij verkiezingen had gehoopt op een sleutelrol tussen de twee grote blokken, ziet weinig heil in de formatiepoging van Maccanico: “Rechts en links werken samen om definitief het proces van verandering te stoppen,” zei Bossi. “Misschien slagen ze erin een regering te vormen, maar over drie of vier maanden zullen de Italianen begrijpen dat het akkoord alleen maar dient om niet te gaan stemmen.”

    • Marc Leijendekker