Goudprijs hoogte in 6 jaar; Rente in Europa gaat omlaag

AMSTERDAM, 2 FEB. De Bundesbank, Duitse centrale bank, heeft gisteren aangekondigd het belangrijkste geldmarkttarief, de beleningsrente, de eerstvolgende twee weken vast te zetten op 3,3 procent. Dit heeft de centrale bankraad van de Bundesbank gisteren besloten. Afgelopen woensdag ging de Duitse beleningsrente al omlaag van 3,55 procent naar 3,4 procent.

Hoewel de beslissing geen verlaging inhield van het officiële disconto, dat 3 procent bedraagt, werd de verlaging van de geldmarktrente door drie andere centrale banken aangegrepen om de eigen tarieven verder te verlagen. De Nederlandsche Bank bracht de geldmarktrente met 0,2 procent terug tot 3 procent, met verwijzing naar de kracht van de gulden, die een lagere rente dan in Duitsland toestaat.

De Banque de France, de Franse centrale bank verlaagde gisteren de zogenoemde 'interventierente' van 4,2 tot 4,05 procent. De vorige verlaging dateert van 18 januari. Toen ging het tarief van 4,45 naar 4,2 procent. Ook in België ging de rente verder naar beneden.

Op woensdag verlaagde de Federal Reserve Board, het Amerikanse stelsel van centrale banken, het disconto met een kwart procent tot 5 procent en het voornaamste geldmarkttarief, de federal fund rate, van 5,5 procent naar 5,25 procent.

Op de financiële markten wordt, door de vertraging van de Duitse eonomische groei en de lage inflatie in Duitsland, nog steeds een verdere verlaging van het Duitse disconto verwacht. De vorige wijziging van het disconto en de Lombard-rente dateert van 15 december. Toen gingen beide tarieven omlaag met 0,5 procentpunt.

De golf van renteverlagingen wordt door analisen gezien als een van de belangrjke verklaringen achter het stijgen de goudprijs. Nadat de goudprijs eerder deze maand voor het eerst sinds anderhalf jaar door de grens van 400 dollar per troy ounce brak, schoot de prijs gisteren omhoog van 405 dollar naar ruim 411 dollar, en steeg vanmorgen verder tot 417 dollar.

Dat is de hoogste prijs voor goud in de laatste zes jaar. De lage rente maakt het minder onvoordelig om goud, dat niet rendeert, aan te houden in plaats van kasgeld. Bovendien zou volgens sommige analisten de rente zo laag zijn dat inflatie de kop op kan steken. Goud wordt van oudsher gezien als een vluchtplaats tegen inflatie.