Filmfestival Rotterdam naar Doelenplein

ROTTERDAM, 2 FEBR. Het International Film Festival Rotterdam zal met ingang van volgend jaar meer op één plaats geconcentreerd zijn: de Rotterdamse Schouwburg en het daar tegenoverliggende mega-cinemacomplex van Pathé. Het festival is thans nog verspreid over een groot aantal locaties in de Rotterdamse binnenstad, waaronder een provisorische tent aan het Weena, omdat het Hilton-hotel geen ruimte meer kan bieden aan publieksdiensten als kaartjes- en reserveringsbureaus.

Deze laatste zullen in de toekomst in de schouwburg onderdak vinden, evenals de talkshows en de festivalbar. In de grote zaal van de schouwburg zullen eveneens aan het filmfestival gelieerde activiteiten plaatshebben, waarbij onder andere gedacht wordt aan toepasselijke toneelvoorstellingen.

Het mega-cinemacomplex aan het Schouwburgplein, dat in totaal 2800 stoelen telt, had eigenlijk dit jaar al aan het festival onderdak moeten bieden, maar was nog niet gereed. Een deel van de programmering van het festival zal ook in de toekomst blijven in het Lantaarn-Venster-complex aan de Gouvernestraat, waar het festival in 1972 werd geboren.

Ten aanzien van de andere zalen in de Rotterdamse binnenstad, waar dit jaar nog de voorstellingen werden gegeven, is de toekomstige situatie onduidelijk, vooral omdat de eigenaar van de bioscoopzalen, de firma Pathé, zelf nog niet heeft aangekondigd welke zalen als uitvloeisel van de opening van de megabioscoop zullen verdwijnen.

Het festival zal vermoedelijk verdwijnen uit de schouwburgzaal Luxor, wanneer de bioscoop Thalia voor de film behouden blijft. Thalia, kort na de oorlog gebouwd, is een voor hedendaagse begrippen verouderde, en trouwens ook sterk verwaarloosde bioscoopzaal, waarvan het eigendom inmiddels door Pathé is overgedragen aan de gemeente Rotterdam.

Een van de plannen die voor het behoud van het gebouw zijn ontwikkeld is afkomstig van het bestuur van het filmfestival, dat er zijn kantoren in zou kunnen onderbrengen. Men speelt met de gedachte het gehele jaar films te vertonen.

Vijf films van het festival zijn de afgelopen dagen vertoond op het abonnee-televisiestation Filmnet, volgens het bedrijf met “bemoedigende eerste reacties”. Filmnet, dat het Rotterdamse festival ook sponsort, streeft naar de oprichting, later dit jaar, van een 'kunstkanaal' binnen het digitale 'boeket' aan programma's voor de Nederlandse markt, waarmee het bedrijf op een satelliet zal verschijnen. Op een dergelijk kanaal zou ook ruimte kunnen zijn voor de meer kunstzinnige films zoals die op het Rotterdamse festival de boventoon voeren.