Europese Commissie blijft bij standpunt over transfersysteem

BRUSSEL, 2 FEBR. De Europese Commissie wijkt geen duimbreed voor de wens van de voetbalunie UEFA om de uitspraak van het Europese Hof van Justitie in de zaak-Bosman over afschaffing van het transfersysteem en het opleggen van beperkingen op het aantal buitenlanders in een ploeg, soepel te mogen interpreteren. Als volgende maand de wedstrijden voor de drie Europacup-toernooien worden hervat, mogen de deelnemende clubs zoveel 'buitenlandse' spelers opstellen als ze willen.

Europees commissaris Karel van Miert (concurrentie) en zijn collega Padraig Flynn (sociaal beleid) hebben dat gisteravond in Brussel verklaard na een onderhoud met vertegenwoordigers van de UEFA. Afgelopen december bepaalde het Europese Hof dat het tot dusver geldende transfersysteem in strijd is met het vrije verkeer van werknemers binnen de Europese Unie, en dat het dus onmiddellijk moet worden afgeschaft. Om dezelfde reden mogen ook niet langer beperkingen worden opgelegd aan het aantal 'buitenlandse' spelers in een ploeg, mits ze uit een lidstaat van de EU komen.

De Europese overkoepeling UEFA verzette zich aanvankelijk tegen de uitspraak van het Hof, maar is er nu wel van doordrongen dat het vonnis weinig tot geen ruimte biedt voor onderhandelen, zoals secretaris-generaal Aigner van de UEFA onlangs aan de Europese Commissie schreef. Gisteravond maakten Van Mierlo en Flynn tegenover de UEFA-vertegenwoordigers in heldere bewoordingen duidelijk dat er geen millimeter speelruimte is voor onderhandelingen of voor interpretatie-verschillen. De UEFA wilde graag dat de zogeheten 'buitenlander'-regeling nog gehandhaafd zou kunnen worden voor de lopende Europese tournooien. Maar de Commissie wees dat verzoek resoluut van de hand.

Ruim een week geleden stuurden Van Mierlo en Flynn al een brief naar de UEFA waarin de voetbalbond zes weken de tijd wordt gegeven om zich volledig neer te leggen bij de consequenties van de uitspraak in de zaak-Bosman. De commissarissen zeiden gisteren dat ze in actie zullen komen indien de UEFA of clubs zich niet aan de uitspraak houden. Die mogen dan rekenen op boetes vanuit Brussel.

De uitspraak van het Hof heeft betrekking op transfers tussen twee lidstaten. Maar Van Miert zei dat in feite ook de transfers tussen clubs binnen een land onder de werkingssfeer van het vonnis vallen, omdat er anders sprake zou zijn van een ongelijke behandeling. En volgens het EU-verdrag is dat ook verboden. Van Miert en Flynn zeiden ook dat de UEFA zelf maar met voorstellen moeten komen voor een alternatief voor het transfersysteem. De Commissie is bereid om te praten over “een systeem dat is gebaseerd op solidariteit” tussen grote en kleine clubs, dat financiële ruimte biedt voor de opleiding van jonge spelers en waarbij aandacht wordt besteed aan de sociale aspecten van de voetballoopbaan, aldus Van Miert en Flynn.

Van Miert en Flynn verwezen gisteren ook voorstellen naar de prullenmand van onder andere de Belgische premier Dehaene om via een EU-verdragswijziging een uitzondering te creëren voor voetballers, waardoor het transfersysteem gehandhaafd zou kunnen blijven. Van Miert: “Iedereen mag natuurlijk voorstellen wat hij wil, maar in de voetbalwereld gaat het duidelijk om big business. Het argument dat er een culturele uitzondering moet worden gemaakt, vind ik er met de haren bij gesleept. Het zou indruisen tegen een van de basisprincipes van het Verdrag van Rome: vrijheid van verkeer en personen”.