Brits Labour wint fors, Scargill verliest bij tussentijdse verkiezing

LONDEN, 2 FEBR. De Britse Labourpartij heeft een tussentijdse verkiezing in Hemsworth voor een zetel in het Lagerhuis gisteren met overweldigende meerderheid gewonnen. In één klap werden de twee belangrijkste rivalen van links en rechts geplet.

De Conservatieven die hadden gehoopt op een comeback nadat ze Labour de laatste weken in het defensief hadden gedrongen, haalden nog geen negen procent van de stemmen. Dat was maar 2,4 procent meer dan de Socialist Labour Party, de gloednieuwe partij van mijnwerkersleider Arthur Scargill die zijn oude Labourpartij twee weken geleden de rug heeft toegekeerd. Ook de Liberaal Democraten kwamen niet verder dan 6,8 procent.

Over de grote winnaar waren alle Britse kranten het wel eens maar over de grootste verliezer bestond vanmorgen nog verschil van mening. “Scargill verpletterd door Labour”, luidde de kop boven de opening van The Guardian. “Labour ranselt Tories af”, kopte de Financial Times.

Labour had in het kiesdistrict campagne gevoerd alsof ze de zetel dreigde te verliezen die van oudsher in handen is van Labour. De partij wilde koste wat kost voorkomen dat de Socialist Labour Party bij haar eerste verkiezing teveel stemmen zou halen. Tot dusverre zijn nog geen Labour-parlementariërs en gemeenteraadsleden overgelopen naar de SLP van Scargill. Maar succes van Socialist Labour zou onvermijdelijk leiden tot verzwakking van de Labour-partij. Labour noemde het resultaat van de SLP gisteren “lachwekkend”. Als Socialist Labour ergens voet aan de grond had kunnen krijgen, was het in het kiesdistrict van Hemsworth in West Yorkshire. Twintig jaar geleden werkte daar nog meer dan eenderde van de mannen in de mijnen. Tegenwoordig zijn alle mijnen dicht. Scargill had een heropening van alle mijnen en renationalisering van gas, water en licht in het vooruitzicht gesteld.

Zelf was de mijnwerkersleider heel tevreden over de uitslag. Hij wees erop dat de SLP nog maar in oprichting is en toch al bijna net zoveel stemmen als de Liberaal Democraten heeft gehaald. “Dit is nog maar het begin”, zei Scargill.

Door het resultaat van de tussentijdse verkiezing is de meerderheid van de Conservatieven in het Lagerhuis gedaald tot vier zetels.