Alflen als profspeler drie jaar bij Vitesse

ROTTERDAM, 2 FEBR. Robbie Alflen keert terug in het betaald voetbal. De 27-jarige middenvelder die in de zomer van 1994 wegens rugklachten werd afgekeurd, tekende gisteren een driejarig contact bij Vitesse. Alflen stond ook in de belangstelling bij FC Utrecht, zijn oude werkgever, maar hij koos voor de financiële en sportieve voordelen die Vitesse biedt.

Alflen heeft met de Arnhemse club afgesproken eerst een half jaar op proef te spelen. Indien hij die testperiode goed doorstaat, betaalt de club van voorzitter Karel Aalbers aan het verzekeringsbedrijf Lloyd's een afkoopsom van ongeveer drie ton. “We willen eerst weten of zijn rugblessure echt honderd procent is genezen”, zei Aalbers.

Ruim anderhalf jaar geleden nam Alflen gedwongen afscheid als profvoetballer bij Ajax, waar hij opviel met bekeken spel op het middenveld. Alflen werd in Amsterdam een paar jaar geleden 'de tweede Wouters' genoemd. Na een herniaoperatie bleek hij niet meer op zijn oude niveau mee te kunnen. Als amateur zette hij zijn loopbaan bij Holland voort. Bij de Utrechtse hoofdklasser kreeg hij steeds minder last van zijn rug en dacht hij steeds vaker aan een rentree in het profvoetbal. De afkoopsom van een miljoen gulden was aanvankelijk een belemmering. Afgelopen week bleek Lloyds's bereid het bedrag te verminderen.

Alflen toonde zich zeer verheugd over zijn nieuwe kans. “Ik ben blij en opgelucht tegelijk. Als je gestopt bent merk je pas hoe het is om betaald voetbal te spelen. Vitesse is een mooie uitdaging. Utrecht kon me minder bieden. Daarnaast is het natuurlijk prachtig om over een paar jaar in het nieuwe stadion te spelen.” Vitesse hoopt in 1997 gebruik te maken van een onderkomen met schuifbaar dak.

De Arnhemse club kan de komende tijd geen beroep doen op Edwin Gorter. De spelbepalende middenvelder van Vitesse raakte gisteren bij de training zwaar geblesseerd. Gorter scheurde tijdens de oefensessie de banden van zijn linker enkel. Hij liep de blessure op toen hij vol uithaalde en de schotpoging geblokt zag. Gorter verwacht ongeveer twee maanden aan de kant te staan. Zijn enkel is niet in het gips gezet maar ingetaped.