AbvaKabo eist vertrek bestuur verpleeghuis

DELFZIJL, 2 FEBR. De AbvaKabo wil dat het bestuur en de directie van verpleeghuis Vliethoven in Delfzijl, waar een 42-jarige ziekenverzorgster heeft bekend patiënten om het leven te hebben gebracht, opstappen.

De vakbond heeft er geen vertrouwen in dat de leiding van het verpleeghuis de cultuuromslag bereikt die nodig is. “Er moet een frisse wind gaan waaien”, zegt regiobestuurder J. Vos. De AbvaKabo kan zich geheel vinden in het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat deze week over de zaak 'Martha U.' is gepubliceerd. De inspectie velt daarin een hard oordeel over de leiding van Vliethoven. De leiding is verantwoordelijk voor de omstandigheden die er toe hebben geleid dat de ziekenverzorgster met insuline-injecties patiënten kon doden, aldus de inspectie. De 'Engel des Doods' heeft mogelijk meer dan elf patiënten, naar eigen zeggen “uit mededogen”, om het leven gebracht.

Vakbondsbestuurder Vos zegt al ruim vier jaar geluiden te horen dat de organisatie niet goed is. Zo wist hij van medewerkers dat een systeem van kwaliteitstoetsing en zorgdossiers ontbrak. Hij zegt veel contact te hebben met verpleeghuizen in Groningen en Drenthe, maar alleen over Vliethoven deze signalen te hebben ontvangen.

De vakbond heeft in 1992 het verpleeghuis op de tekortkomingen gewezen. “Maar er is nooit adequaat actie ondernomen. Ik zou niet weten waarom dat nu wel zou gebeuren.” De reactie van het verpleeghuis, dat wat er is gebeurd “overal kan gebeuren”, vindt Vos tekenend. “Zo kun je het niet afdoen. Dat vind ik een te gemakkelijke houding.” Vliethoven is volgens hem een erg naar binnen gerichte organisatie, waar geen klimaat heerst om problemen te bespreken. Het bestuur en de directie lieten woensdag na het verschijnen van het rapport weten geen aanleiding te zien om personele veranderingen door te voeren. Het bestuur heeft geen instantie boven zich. De overheid kan wel de erkenning van een verpleeghuis intrekken.

J. Zandbergen, die op 1 januari is afgetreden als voorzitter van Vliethoven, heeft kritiek op de inspectie. Toen in 1993 een afdeling onder toezicht is gesteld, is volgens hem nooit gewezen op de verkeerde manier van bewaren van insuline. “Dat was wel een van de kritiekpunten in het rapport. Dat vind ik wat goedkoop.” Zandbergen wil niet dat directeur Kuiper opstapt. “De frisse wind waait in Vliethoven al sinds 1994 nadat we een organisatiebureau hadden ingeschakeld. Iemand anders op een rijdende trein laten stappen lijkt me niet verstandig.” De familieraad van Vliethoven heeft ook het vertrouwen in de leiding uitgesproken.