Winst Ford daalt met 1,2 tot 4,1 miljard dollar

CHICAGO, 1 FEBR. Het Amerikaanse autoconcern Ford heeft vorig jaar een winst van 4,1 miljard dollar geboekt vergeleken met 5,3 miljard dollar over 1994, wat een recordjaar was. De helft van de winst is afkomstig van de financiële activiteiten van de autofabrikant.

Ford-topman Alex Trotman zei gisteren dat de goede resultaten vooral in de eerste helft van het jaar zijn behaald. In de laatste zes maanden liep de produktie in de Verenigde Staten terug. Bovendien lanceerde Ford een serie nieuwe modellen, wat voor een deuk in de verkoop zorgde. De introductie van nieuwe autotypen levert altijd vertraging op, doordat produktielijnen moeten worden omgebouwd.

De Grote Drie autofabrikanten in de VS hebben nu alledrie hun winstcijfers bekendgemaakt. Afgelopen week meldde General Motors een winststijging van 4,9 tot 6,9 miljard dollar. Chrysler heeft vorig jaar een winst behaald van 2,03 miljard dollar, aanzienlik minder dan de 3,71 miljard dollar van 1994.

Het vierde kwartaal leverde met 660 miljoen dollar dan ook een veel kleinere winst op dan de 1,6 miljard dollar van de laatste drie maanden van 1994. Toch was het kwartaalresultaat beter dan menig analist had voorzien.

Over de hele wereld verkocht Ford vorig jaar 6,6 miljoen auto's vergeleken met 6,85 miljoen in 1994. Het aandeel op de markt voor bedrijfs- en personenwagens in de VS lag op 25,6 procent. In Europa was dat 12,3 procent. Beide percentages liggen iets hoger dan in het voorgaande jaar. De omzet groeide van 128,4 miljard tot 137 miljard dollar. (AP, Reuter)