Weerhysterie

Sinds de temperatuur tot rond of onder het vriespunt is gedaald zijn verschillende kranten, omroep en televisie in lamentaties uitgebarsten over de heilloze gevolgen van de vorst en wat er tegen te doen. Behalve de weersverwachting en het mededelen van de temperaturen houden vele media zich bezig met bespiegelingen over de vrieskou en dat het eigenlijk veel kouder is dan het lijkt. Zo wordt er gesproken van 'gevoelstemperatuur'; als het bijvoorbeeld 8 graden vriest, is dat een temperatuur die bij een snijdende noord-oostenwind aanvoelt als ver onder de 20 graden beneden nul.

Dit is natuurlijk niet zeer concreet en die speciale temperatuur valt dan ook niet te meten. In weerpraatjes werd in gemoede geadviseerd “zich flink warm aan te kleden bij strenge vorst”. Vroeger werd deze belachelijke 'service' niet verleend en trokken de gezinsleden toch wel hun jaeger-ondergoed aan als zij vonden dat het te koud werd. Laat die 'weerzeurders' zich houden aan de weersvoorspelling sec, dan zitten ze er al genoeg naast.