Wavin verkoopt vuilzakfabrieken aan Frans concern

Kunststofbuizenfabrikant Wavin uit Zwolle verkoopt zijn twee fabrieken van huisvuilzakken aan de Franse firma SP Metal uit Parijs. De activiteiten van de vestigingen van Wavin in Hardenberg en Auchel (Frankrijk), zullen worden voortgezet onder de naam SP Metal Wavin. Het hoofdkantoor blijft in Hardenberg, zo is bekendgemaakt.

Wavin (ongeveer 6000 werknemers, waarvan 1750 in Nederland) is een joint venture van de Overijsselse Waterleidingmaatschappij en Koninklijke Shell (elk bezit 50 procent).

Met de verkoop van de vuilniszakkenfabrieken is Wavin weer een stapje verder in het streven om zich geheel te concentreren op de produktie en verkoop van kunststofbuizen en -kratten.

Wavin rekent zich tot de grootste producent op dat gebied in Europa. Andere activiteiten worden afgestoten. Zo werd eind november vorig jaar dochter Wavin Repox verkocht aan de Arabische onderneming Gulf Eternit Industries uit Dubai.

Ongeveer 85 procent van de concernomzet (ongeveer 2 miljard gulden) wordt gegenereerd door de fabricage en verkoop van kunststofbuizen en -leidingen.

De vuilniszakkensector had in 1994 last van druk op de marges. Vooral de stijging van de grondstofprijzen viel negatief uit. De resultaten bij de Franse Wavin-fabriek waren teleurstellend.

SP Metal is van oorsprong een Frans bedrijf. Binnen Europa is SP volgens eigen zeggen de grootste producent van huisvuilzakken. Op de wereldranglijst staat het op plaats vijf.