Voorkeur Theater

EN VLIEGWERK Gave show van Brigitte Kaandorp over huiselijk geluk, met hilarische verhalen en veelzijdige muziek. 2, 3 feb Leeuwarden De Harmonie, 6 feb Eindhoven Stadsschouwburg, 7 feb Apeldoorn Orpheus, 8 feb Deventer Schouwburg.

RABENTHAL Een voorstelling vol vileine humor van zowel auteur Jörg Graser als regisseur Peter Pluymaekers, over een chique bruid en een stinkende kok. Margo Dames, Peer Mascini, Ben Ramakers, Jack Vecht en Ineke Veenhoven spelen hun lichtelijk perverse rollen met verve. 2 en 3 feb Amsterdam Brakke Grond.

EEN SUBTIEL EVENWICHT Naargeestig familiedrama van Edward Albee en toch een genot om naar te kijken. Zes acteurs van Toneelgroep Amsterdam, onder wie Sigrid Koetse, Kitty Courbois en Marieke Heebink, spetteren en schitteren, in een lenige regie van Titus Muizelaar. 2 t/m 8 feb (beh zo ma) 4 feb matinee Amsterdam Stadsschouwburg.

NEE, NEE EN NOG EENS NEE! De tweede solo van cabaretière Lenette van Dongen wekt hilariteit door de herkenbaarheid. 2 feb Papendrecht De Willem, 3 feb Goirle Jan van Besouwhuis, 7 feb Emmen De Muzeval, 8 feb Franeker De Koornbeurs.

KAGUYAHIME Tot groot genoegen van velen brengt het Nederlands Dans Theater opnieuw Jirí Kyliáns wonderbaarlijk sprookje 'Kaguyahime'. Een meesterwerk op ijle Japanse muziek en oorverdovend getrommel, met een fascinerend toneelbeeld en vooral adembenemend danswerk. 2 en 3 feb Den Haag AT&T Danstheater.

ELEKTRA & ORESTES Erik-Ward Geerlings bewerkte twee klassieke tragedies van Euripides tot een gewaagde mix van punkachtig muziektheater, prettig gestoorde kolder en politiek theater met een ironische ondertoon. De god Apollo is een dik en vleuggellam kereltje, Euripides treedt op als rasta en de boer bij wie het koningskind Elektra is ondergedoken vergrijpt zich aan zijn geit. Met oa Hilt De Vos en Sam Bogaerts. 8 feb Kampen Stadsgehoorzaal.

REMBRANDT WAS MIJN BUURMAN Ton Lutz als middelpunt in een filmische reeks flashbacks van Eli Asser over de oorlog en de manier waarop die tot op de dag van vandaag het leven van een joodse architect beheerst. Sober geënsceneerd door het Haarlems Toneel. 2 feb Cuijk Schouwburg, 3 feb Lochem Schouwburg.

DE HEUVELS VAN BLAUW Dennis Potter schreef een beklemmend, tijdens WO II gesitueerd televisiespel over kinderen die tijdens hun ongerichte spel in een voortdurende machtstrijd verwikkeld zijn. De zwakste gaat ten onder. Rieks Swarte maakte er een sterke, afwisselend komische en huiveringwekkende voorstelling van. Zeker niet alleen voor kinderen. Vanaf 8 jaar. 7 en 8 feb Amsterdam de Brakke Grond.

DAG MONSTER Inventieve bewerking van La Belle et la Bête. Onder regie van Inèz Derksen en met aanstekelijk enthousiasme vertellen en spelen drie actrices het sprookje van het ongelukkige monster, dat door de onbaatzuchtige liefde zijn ware gedaante hervindt. Vanaf 8 jaar. 4 feb Utrecht Theater Kikker, 7 feb Soest Cultureel Centrum.

EN VERDER: Drie zusters door Trust. T/m 8 feb (beh zo ma) 4 feb matinee Amsterdam Wenckstudio's Westergasfabriekterrein. Inl. 020-6810660; Scheidslijn door Introdans. 7 feb Meppel Schouwburg Ogterop, 8 feb Den Haag AT&T Danstheater; Met een Breierdeck door Hans Teeuwen. 2 t/m 8 feb Den Haag Diligentia; Het pad van fortuin door Vincent Bijlo. 3 feb Hellevoetsluis Twee Hondjes, 8 feb Breda Chassé Theater.