Voorkeur Musea

POWER & GOLD Bij de honderden etnische bevolkingsgroepen van Zuid-Oost Azië stond en staat het sieraad bol van de betekenissen. Het gaf een politieke of maatschappelijke rang aan, het beschermde tegen onheil, kwaadaardigheid, bliksem of onvruchtbaarheid, het diende als bruiddschat en als ruilmiddel. Er glanst veel goud op de expositie Power & Gold in het Museum voor Volkenkunde in Rotterdam. Maar de amuletten, oorringen, armbanden en hangers van been, van hout en van paarlemoer stralen zeker zo veel bezieling en macht uit. Power & Gold t/m 15 sept in Museum voor Volkenkunde, Willemskade 25, Rotterdam. Di t/m vr 10-17u, za en zo 11-17u.

BOEDDHA'S Zijn levenswandel en zijn attributen, verbeeld in goud, zilver, brons en steen, sieren al vanaf de zesde eeuw tot heden vele tempels en miljoenen huisaltaren. Een selectie van ongeveerd honderd bruiklenen uit Thaise (het voormalige Siam) musea in De Boeddha's van Siam. T/m 15 april in de Nieuwe Kerk op de Dam in Amsterdam. Dag van 10-18u.

METZ EN CO Met Liberty-stoffen en japonnen die rages ontketenden en met meubels van Rietveld en Van der Leck die minder goed verkochten was Metz & Co in het begin van deze eeuw een vooruitstrevend warenhuis. De ontwerpen van Rietveld en Van der Leck, die vanaf 1930 voor Metz werkten, waren pas echt van spartaanse eenvoud. Het is altijd weer onthutsend om te zien hoe armetierig die meubels 65 jaar later tonen. Metz-design t/m 18 febr in het Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Ma t/m zo 11-17u.

ARY SCHEFFER Tweehonderd jaar geleden werd Ary Scheffer geboren in Dordrecht en daarom wijdt de stad de komende maanden diverse evenementen aan de schilder. Hij was een van de best betaalde schilders van de Franse Romantiek, wiens werk veelvuldig door collega's werd gekopieerd, maar zijn oeuvre zakte weg in de vergetelheid. Het Dordrechts Museum exposeert nu ruim tachtig schilderijen. Ook is zijn Parijse atelier, waarin nu het Musée de la Vie Romantique is gevestigd, gereconstrueerd. Ary Scheffer, gevierd romanticus t/m 10 mrt in het Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht, di t/m za 10-17u, zo 13-17u.

DE LELIJKE TIJD Stoelen, canapés, kasten, een vitrine met zilverwerk en een hoge lakwerkkast, twee zalen tjokvol objecten uit de periode waar tot voor kort iedereen, die zijn eigen smaak respecteerde, zijn neus voor ophaalde. De periode 1835-1895 staat in de Nederlandse kunstnijverheid bekend als de tijd van het historisme, een opeenvolging van neo-stijlen. De Lelijke Tijd heet de tentoonstelling met pronkstukken van de Nederlandse interieurkunst. Hier wordt trots getoond wat toen afgedaan werd als kitsch of als ronduit lelijk, maar de meeste objecten staan een eeuw later nog te blaken van zelfvertrouwen. De Lelijke Tijd, pronkstukken van Nederlandse interieurkunst 1835-1895. T/m 31 mrt 1996, Rijksmuseum Stadhouderskade 42, Amsterdam. Dag 10-17u.

CHERUBIJNTJES Hij werd geboren in een Amsterdamse volksbuurt, schilderde in een on-Nederlandse barokke stijl en was overtuigd aanhanger van het katholieke geloof. Toch was Jacob de Wit (1695-1754) de best betaalde schilder van zijn tijd. Zijn clientèle werd voor een groot deel gevormd door de rijke Amsterdamse burgerij, voor wie De Wit plafondschilderingen, schoorsteenstukken en andere decoraties maakte. Op de tentoonstelling in museum Amstelkring ligt het accent op religieuze voorstellingen. Aan de putti en cherubijntjes is slechts een klein zaaltje gewijd. Niettemin vormen deze kinderkopjes het meest aansprekende deel van de tentoonstelling. De Wit heeft zichtbaar plezier gehad in het schetsen van al die blozende en gevleugelde kindertjes. Putti en Cherubijntjes, Het religieuze werk van Jacob de Wit t/m 17 mrt in Museum Amstelkring, Oudezijdsvoorburgwal 40, Amsterdam. Ma t/m za 10-17u, zo 13-17u.

EN VERDER Schatten van de Tsaar, hofcultuur van Peter de Grote uit het Kremlin t/m 11 febr. Museum Boymans-van Beuningen, Rotterdam; Leonardo da Vinci, uitvinder, wetenschapper, kunstenaar tot 17 mrt in de Kunsthal, Rotterdam; Constant, de aquarellen 1975-1995 t/m 4 febr. in het Haags Gemeentemuseum; grote overzichtstentoonstelling van Hendrik N. Werkman t/m 3 mrt in De Beyerd, Breda; Raw Material: een keuze uit de aanwinsten 1991-1995 t/m 4 febr en Charley Toorop t/m 18 febr in het Kröller Müller Museum, Otterlo; Het Sprekende Lichaam, tentoonstelling over non-verbale communicatie bij mens en dier t/m 11 febr in zowel het Brabants Natuurmuseum als het Skryption, Tilburg.