Voorkeur Galerie

WIlHELM MUNDT 'Trashstones' noemt de de Duitse kunstenaar Wilhelm Mundt (1959) zijn geheimzinnige sculpturen. De grote, glanzende stenen in verleidelijke kleuren als turquoise en zacht oranje zien eruit alsof ze van een andere planeet afkomstig zijn. Maar ze hebben een inhoud die banaler is dan hun uiterlijk doet vermoeden: de trashstones zijn gevuld met produktieafval uit het atelier van Mundt. Hij bedekte ze met wisselend gekleurde lagen polyester die hij polijst totdat de huid glanst en hier en daar de onderliggende lagen aan de oppervlakte komen. Een prachtige sublimering van nutteloos materiaal. Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem. t/m 11 febr do-zo 13-17u.

ZEVEN JONGE KUNSTENAARS Voor de vijftiende keer organiseert galerie Nouvelles Images een jaarlijkse presentatie van jonge beeldende kunstenaars. Aloys van den Berk, conservator hedendaagse kunst van het Bonnefantenmuseum in Maastricht, stelde op uitnodiging van de galerie de expositie samen uit ateliers in Brabant en Limburg. Noud van Dun (1963) vervaardigt curieuze 'schilderijen' van klitteband. Roel Knappstein maakt beelden en installaties met een dubbelzinnig karakter, omdat ze een machinaal, industrieel uiterlijk hebben en tegelijkertijd verwijzen naar een andere, meer romantische werkelijkheid. Mariëlle Soons (1962) maakt mooie poëtische schilderijtjes. Verder werken van Nathalie Brans (1968), Marie-Thérèse van de Kamp (1965), Bernadette Beunk (1958) en Paul Klemann (1960). Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag. T/m 21 febr di-za 11-17u, 13-17u.

BRITTA HUTTENLOCHER De schilderijen van Britta Huttenlocher zijn nooit helemaal te zien. Ze zijn voor het grootste deel bedekt met hout; de lijst heeft een aanval gedaan op het doek en bijna gewonnen. Bijna, want in het Amerikaanse eiken zijn gaten uitgespaard die delen van het schilderijen onthullen. Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam. T/m 24 febr ma-vr 10-12u30 en 14-18u30, za 14-18u.

ROBERT GREENE In alle landschappen van de in Amsterdam wonende Amerikaanse kunstenaar Robert Greene duiken honden op: Schotse collie's, herdershonden, boksers en vooral spierwitte koningspoedels. De grote poedel heet Marsden en is Greene's eigen hond. Marsden figureert als van alles: als speelse hond, muze, kameraad, minnares, Keltische prinses, stoïcijnse wijsgeer. T/m 11 febr bij Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, Amsterdam. di-zo 11-17u. T/m 7 febr bij De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam. wo-za 13-18u.

EN VERDER Installatie van loketten van Dennis Adams t/m 9 mrt bij Stroom in Den Haag; Snuff, videofragementen van Klaar van der Lippe, t/m 11 febr bij Casco in Utrecht; nieuwe schilderijen van Koen Vermeule, t/m 25 febr. bij Art & Project in Slootdorp; schilderijen van Elly Strik t/m 10 mrt bij de Begane Grond in Utrecht; tekeningen en winterbeelden van Voebe de Gruyter t/m 10 mrt bij galerie van Gelder, Amsterdam.