Voetballers Zuid-Afrika in spoor rugbyers

Zuid-Afrika staat in de finale van de Africa Cup. Supporters laten na de overwinning op Ghana hun liefde voor de president blijken. (Foto Reuter)

ROTTERDAM, 1 FEBR. Zuid-Afrika en Tunesië spelen zaterdag de finale van de African Cup of Nations. De nationale voetbalploeg uit het gastland won gisteren voor bijna zeventigduizend toeschouwers in Johannesburg met 3-0 van Ghana. Eerder op de dag versloeg Tunesië in Durban eenvoudig Zambia met 4-2.

De overwinning van Bafana Bafana, zoals de bijnaam van het team van bondscoach Clive Barker luidt, op Ghana was verdiend. De Zuidafrikanen speelden fel en agressief. Het op Engelse leest geschoeide kick and rush-voetbal resulteerde halverwege de eerste helft in de 1-0. Met een fraaie omhaal passeerde John Moshoeu, in de kwartfinale tegen Egypte (2-1) maker van het beslissende doelpunt, doelman Simon Addo van Ghana.

Twintig seconden na rust verdubbelde aanvaller Shaun Bartlett, vervanger van de geschorste sterspeler Phil Masinga, de score. Ghana, zonder de geblesseerde spelverdeler Abedi Pelé van Torino, drong sporadisch aan. De Black Stars werden echter geen moment gevaarlijk. De beste kans was voor aanvoerder Anthony Yeboah, maar de spits van Leeds United faalde in de afwerking.

Oud-PSV'er Nii Lamptey, tegenwoordig in dienst van Coventry City, loste in de tweede helft Kwame Ayew af in de voorhoede. Vijf minuten voor het einde moest Lamptey na een onbesuisde actie met een rode kaart van het veld. Vlak voor tijd maakte Moshoeu zijn vierde doelpunt van het toernooi. De smaakmaker van de Zuidafrikanen omzeilde behendig de buitenspelval en speelde doelman Addo vervolgens beheerst uit.

Door het voetbalsucces rekent Zuid-Afrika in snel tempo af met de door de internationale sportboycot opgelopen achterstand. Vorig jaar won de nationale rugbyploeg, voornamelijk bestaande uit blanken, in eigen land tot veler verrassing het WK. Het goud van de Springboks leidde tot een golf van euforie en verbroedering in het door raciale tegenstellingen getekende land. Veler hoop is nu gevestigd op een herhaling van die stunt door de voetbalploeg, die vooral bestaat uit zwarten.

Tunesië rekende in de middaguren af met favoriet Zambia, twee jaar geleden nog verliezend finalist. Leunend op een hechte defensie en een gevaarlijkse tweemansaanval wonnen de Noordafrikanen kinderlijk eenvoudig van het traag spelende Zambia. Het team van aanvoerder en oud-PSV'er Kalusha Bwalya was geen schim meer van de ploeg die in de voorgaande vier wedstrijden veel indruk maakte. De eindstand (4-2) was een juiste afspiegeling van de krachtsverhoudigen. Met de overwinning wiste Tunesië de schande van twee jaar geleden uit toen het gastheer was. Tot ontzetting van het thuispubliek werden de Noordafrikanen al in de eerste ronde uitgeschakeld door Mali.