Verlaging van Amerikaanse rente

De geldmarktrente (federal funds rate) komt nu op 5,25 procent te staan en het disconto op 5 procent. De geldmarktrente is wat banken elkaar vragen voor korte-termijnleningen, het disconto is de rente waartegen de centrale banken aan aangesloten banken lenen. De renteverlagingen worden bereikt door het verruimen van de geldhoeveelheid.

De bekendmaking kwam op de tweede dag van de vergadering van de Federal Open Market Committee (FOMC), het beleidsbepalend comité van de 'Fed'. De Fed beargumenteerde zijn besluit met te wijzen op een “bescheiden economische expansie in de afgelopen maanden.” De renteverlaging van de geldmarktrente is de tweede in twee maanden. In december ging de rentestand van 5,75 procent naar 5,5.

De financiële markten waren niet verrast door de renteverlagingen. Wall Street was vooruitlopend op de Fed-bekendmaking deze week al tot recordhoogten gestegen. De Dow Jones brak zelfs door de 5300-grens. Toch waren niet alle economen en analisten het eens over wat de Fed zou gaan doen. Een voormalige bestuurder van de Federal Reserve Bank, Preston Martin, voorspelde feilloos wat de Fed zou gaan doen, maar een oud-collega van hem, Wayne Angell, verwachtte dat de Fed geen actie zou ondernemen.

Economen van Donald Lufkin & Jenrette en van J.P. Morgan voorzagen een verschuiving van de geldmarktrente maar Robert Brusca, econoom van Nikko Securities, meende dat de Fed niets zou doen. Brusca voorspelde vorige week zelfs dat er tot het einde van dit jaar geen enkele rentestand zou veranderen.

“Deze renteverlaging zat er al aan te komen sinds eind december”, zegt David Littman, econoom bij Comerica Bank in Detroit. “Eerlijk gezegd verwachtten wij een verlaging van de geldmarktrente met een half procent. De cijfers rechtvaardigen het volledig.” Littman is er dan ook zeker van dat er op 26 maart, tijdens de volgende FOMC-bijeenkomst, opnieuw een renteverlaging plaats zal hebben.

Littman begrijpt anderzijds de voorzichtigheid van de Fed wel. “Het is een verkiezingsjaar dus dan je loop je als Fed achter de ontwikkelingen aan en beweeg je je schaapachtig. Krachtiger besluiten zullen volgen als de werkloosheid stijgt.” Volgens Littman was het eind december echter al duidelijk dat de economie minder hard groeide. Door het sluiten van de overheidsdiensten kwamen economische cijfers echter verlaat of in het geheel niet uit. Dat belemmerde de Fed in een goede inschatting. Dit keer heeft de Fed tegen de gewoonte in dan ook gewacht tot de tweede dag van zijn tweedaagse ontmoeting voor een besluit over renteverschuivingen viel. Littman: “Het is duidelijk dat ze zo lang hebben gewacht om zoveel mogelijk economische gegevens beschikbaar te hebben.”

    • Lucas Ligtenberg