Unilever koopt Ierse theeproducent

Unilever neemt een belang van 75 procent in de grootste theeproducent in Ierland, Lyons Irish Holding. Het Rotterdamse zeep- en voedingsmiddelen concern heeft hiertoe een voorwaardelijk akkoord gesloten met de huidige eigenaar, Allied Domecq. Met de overname is een bedrag gemoeid van 187,9 miljoen gulden.

De Ierse theefabrikant is gevestigd in Dublin en heeft 230 medewerkers. De onderneming houdt zich bezig met het maken van melanges en het verpakken van thee, onder meer onder het merk Green Label. De gemiddelde Ier verbruikt jaarlijks 3,21 kilo thee, waarmee Ierland naar verhouding de hoogste theeconsumtie ter wereld heeft. De marktomzet in dit land, waar Unilever sinds 1994 met het merk Lipton actief is, heeft een waarde van ongeveer 100 miljoen gulden op jaarbasis.

Lyons behaalde in een periode van 76 weken, voorafgaand aan 19 augustus 1995, een winst voor belastingen van 32,9 miljoen gulden bij een omzet van 97,4 miljoen gulden. Op die datum bedroegen de netto activa 134,7 miljoen, waaronder 120,8 miljoen aan liquiditeiten en financiële activa. Eventuele dividenden, die Lyons voor voltooiing van de transactie uitkeert, worden in mindering op de aankoopsom gebracht. Over het daarna resterende nettobedrag moet Unilever wel weer 4 procent rente betalen.

Het concern verkrijgt de aandelen via de overname van de moedermaatschappij Lyons Irish Enterprises, een volledige dochter van het Britse voedingsmiddelenconcern Allied Domecq. Unilever betaalt voor dit bedrijf nog eens 9,5 miljoen gulden extra. De Ierse autoriteiten moeten nog goedkeuring verlenen aan de overname. Zodra de transactie definitief is, wil Unilever het restant van de aandelen zo snel mogelijk verwerven via via een bod in contanten.