Russische mijnwerkers massaal in staking

MOSKOU, 1 FEBR. Meer dan 300.000 Russische mijnwerkers zijn gisteren in staking gegaan om de regering te dwingen achterstallig loon te betalen en de staatssteun voor de mijnen te hervatten.

Volgens woordvoerders van de vakbonden van mijnwerkers doen zelfs een half miljoen kompels aan de stakingsacties mee. In 129 mijnen is het werk neergelegd. Daarbij is een meerderheid van de mijnen in belangrijke mijnbouwbegieden als Prokopjevsk, Inta, Vorkoeta, Goekovo, Jekaterinenburg, de Amoer-regio en het eiland Sachalin. De staatsonderneming Rosoegpol, die het monopolie op de delving van steenkool bezit, houdt het aantal stakers op 300.000.

In sommige mijnen, vooral die in het Russische Verre Oosten, wordt gepleit voor een staking van onbeperkte duur, in andere worden de acties beperkt tot het staken van de kolenleveranties aan afnemers voor een periode van 48 uur.

Volgens officiële cijfers werd vorig jaar in Rusland 262 miljoen ton kolen gedolven, negen miljoen ton minder dan in het voorgaande jaar. De industrie heeft zwaar te lijden onder de hervormingen die sinds 1991 zijn doorgevoerd. Mijnwerkers zijn ontslagen en de afschaffing van de staatssubsidies brengt talrijke mijnen in de gevarenzone. (Reuter)