Psychiatrisch onderzoek Amir

TEL AVIV, 1 FEBR. Yigal Amir, de moordenaar van de Israelische premier Yitzhak Rabin, heeft vanmorgen ingestemd met het voorstel van de rechtbank dat hij zich aan een psychiatrisch onderzoek onderwerpt. Ook maakt hij er geen bezwaar tegen voor de duur van dit onderzoek, indien noodzakelijk, in eenzame opsluiting te verkeren. In afwachting van de uitkomst van het psychiatrisch onderzoek dat onder andere tot een oordeel zou moeten leiden over de toerekeningsvatbaarheid van Amir, is het proces tot 15 februari verdaagd. De openbare aanklager heeft vanmorgen de laatste getuige à charge opgevoerd. De verdediging van Yigal Amir heeft chaotische vormen aangenomen. De rechtbank heeft in toenemende mate kritiek uitgeoefend op de verdedigers en een advocaat verweten “met kalfsogen de procedure te volgen”. Later heeft de rechtbank haar verontschuldigingen voor deze uitspraak aangeboden. Een aantal advocaten heeft om uiteenlopende de verdediging van Yigal Amir opgegeven, onder andere omdat de verdachte tijdens de gerechtelijke procedure zelf zijn verdediging vanuit een ideologische invalshoek probeerde te voeren. De staat Israel heeft vanmorgen twee advocaten benoemd die de verdediging van Yigal Amir verder zullen moeten voeren.