Plezierjacht

In de bespreking van het tijdschrift 'Argus', orgaan van de Stichting Kritisch Faunabeheer' (W&O 18 jan.) worden conclusies getrokken, die wijzen op een gebrek aan kennis van de jacht en de jachtwet. Ook een lid van het Koninklijk Huis moet voor de jacht op zwartwild (wilde varkens) het zwartwildjachtbrevet hebben, waarvoor ieder jaar opnieuw en een examen schietvaardigheid op een bewegend doel moet worden afgelegd. Kwalificaties als zondagsjager en weinig ervaring zijn dus misplaatst.

Wat de valkenjacht betreft: een valk of havik wordt niet in een kist gestopt, maar rust op een sprenkel of blok om beschadiging van het verenkleed te voorkomen. Hij wordt niet aan een ketting gehouden, maar aan een veter en op een gehandschoende hand vervoerd. Jongen worden niet uit het nest of de horst gehaald, maar al vele jaren in gevangenschap (o.a. middels kunstmatige inseminatie) gekweekt.