PanAm na vijf jaar uit de dood herrezen

NEW YORK, 1 FEBR. De naam PanAm herleeft. Vijf jaar na het verdwijnen van de luchtvaartmaatschappij Pan American Airways begint er een nieuw PanAm op de vleugels van Chalk's International Airlines.

Chalk's is overgenomen door drie initiatiefnemers met ervaring in de luchtvaart. Een van hen is belegger Chuck Cobb die de naam PanAm in eigendom heeft, nadat hij hem drie jaar geleden voor 1,3 miljoen dollar heeft gekocht. De anderen zijn Craig Robins, een projectontwikkelaat uit Miami en Chuck Slagle, topman van Seaborne Aviation. Zij willen een maatschappij beginnen die Pan Am Air Bridge heet.

Het maatschappijtje Chalk's is opgericht door A.B. Chalk en voert vluchten uit in de regio Florida. Het zal opgaan in PanAm dat wordt geleid door Martin Shugrue, een voormalige topman van Pan American Airways. Het nieuwe Pan Am zal gaan vliegen op de routes New York-Los Angeles, New York-San Francisco en New York-Miami. Het nieuwe PanAm hoopt internationale maatschappijen en hun passagiers te trekken.

“Wij hebben dertig miljoen dollar in financiering bij elkaar”, aldus Shugrue gisteren. “Wij denken dat er plaats is voor maatschappij die met lage kosten vliegt.” Van de dertig miljoen is een derde afkomstig van Frost Hanna Mergers, een beleggingsfonds uit Florida. Shugrue zegt te mikken op kosten van 4,8 dollarcent per stoel, een gemiddelde dat lager ligt dan alle op dit moment opererende Amerikaanse maatschappijen. Analisten twijfelen dan ook aan de haalbaarheid ervan. PanAm zal voorzover nu bekend in elk geval drie Airbus-300-vliegtuigen gebruiken van ING-leasing.

Shugrue denkt dat de prijzen van tickets omlaag kunnen, vooral die voor eersteklasstoelen. Hij ziet dan ook een gat in de markt op de transcontinentale routes. Verder denkt Shugrue dat kosten van het management laag kunnen worden gehouden en dat het routesyteem met optimale efficientie kan worden opgezet. Het nieuwe bedrijf zal zijn onderhoud en catering voorlopig geheel uitbesteden. Shugrue voorspelde gisteren dat er binnen een jaar een positieve kasstroom zal zijn en al gauw daarna hoopt hij winst te maken.

    • Lucas Ligtenberg