Maljers somber over voortbestaan Fokker

DEN HAAG, 1 FEBR. Voormalig Unilever-topman F. Maljers, die namens de staat met Daimler-Benz onderhandelde over Fokker, is somber over de toekomst van het noodlijdende bedrijf. “Ik hoop dat we het denkend deel van Fokker kunnen behouden”, zegt Maljers in een vraaggesprek met deze krant.

Volgens Maljers is het aan de arrogantie van de Duitsers te wijten dat er geen Europese samenwerking van de grond is gekomen. “DASA cum Fokker dacht: we kunnen het ook alleen”, aldus Maljers. Europese samenwerking laat volgens Maljers nu nog ten minste 3 jaar op zich wachten. Als de samenwerking tussen Europese vliegtuigbouwers al van de grond komt, dan nog staat de werkgelegenheid van Fokker onder zware druk. “Een bedrijf als British Aerospace zit helemaal niet met bijeen geklemde tenen te wachten op de technologie van Fokker”, zegt Maljers. “Die maken zelf ook regionale straalvliegtuigen. Verder is het de vraag of je in Amsterdam nog concurrerend vliegtuigen kunt bouwen. De Britten en Italianen kunnen dat tegen veel lagere kosten.” Datzelfde geldt volgens Maljers in nog belangrijker mate voor de Zuidkoreanen, die belangstelling hebben getoond.

Volgens Maljers waren er zoveel onzekerheden over de continuïteit van Fokker dat de Nederlandse overheid niet bereid was daar meer dan 1,3 miljard gulden belastinggeld in te investeren.