Kodak introduceert nieuwe foto-techniek

LONDEN, 1 FEBR. De belangrijkste fotografiefabrikanten introduceren vandaag een nieuw standaardsysteem op de markt. Het zogenoemde Advanced Photo System is een standaard voor films, camera's, ontwikkelingsapparatuur en fotopapier.

Volgens de betrokken fabrikanten zijn in deze nieuwe produkten veel technologische verbeteringen aangebracht, waardoor de kwaliteit van de foto's aanzienlijk verbetert. Kodak heeft de nieuwe standaard vanmorgen in Londen gepresenteerd.

Aanleiding voor het ontwikkelen van het Advanced Photo System was eind jaren tachtig een uitgebreid marktonderzoek van Kodak onder 22.000 consumenten uit elf landen. Hieruit bleek dat de afnemers over het algemeen niet tevreden over de mogelijkheden van geboden produkten waren. Daarom besloten Kodak, Canon, Fuji, Minolta en Nikon in november 1991 gezamenlijk het nieuwe systeem te ontwikkelen. Meer dan veertig andere bedrijven hebben inmiddels licenties voor het Advanced Photo System aangeschaft.

De belangrijkste veranderingen zijn de introductie van een negatiefformaat dat 40 procent kleiner is dan het huidige. Om de kwaliteit van de afdrukken te verbeteren hebben de fabrikanten nieuwe filmemulsies, camera's, ontwikkelingsapparatuur en papier ontwikkeld.

De nieuwe camera's zullen zo zijn aangepast dat het maken van fouten bij het laden en verwisselen van films volgens de fabrikanten vrijwel is uitgesloten. Ook kan de gebruiker voortaan uit drie formaten kiezen: het huidige kleinbeeldformaat, bredere opnamen voor bij voorbeeld het fotograferen van groepen en het panoramaformaat.

Bij elke opname die met het Advanced Photo Systeem is gemaakt, legt de camera digitale informatie op een magnetische filmlaag vast over de belichting, de compositie en de afdrukformaten. (ANP)