KLM zoekt buitenlandse stewardessen

ROTTERDAM, 1 FEBR. De KLM overweegt in navolging van het Duitse Lufthansa buitenlands cabinepersoneel in te zetten. India is een van de landen waarnaar de luchtvaartmaatschappij kijkt. Ook personeel uit Zuid-Amerika zou in aanmerking komen. Deze mensen zouden dan gaan werken met een Nederlandse cao, maar wel aangepast aan de situatie van het land van herkomst. Dat heeft een woordvoerder van de KLM bevestigd.

Momenteel heeft de KLM via een aangepaste Nederlandse cao al 50 Japanse stewards en stewardessen in dienst. Zij verdienen de helft meer dan hun Nederlandse collega's, omdat het leven in Japan duurder is. De KLM is een campagne gestart voor de werving van 2500 nieuwe stewards en stewardessen voor de komende drie jaar. Momenteel zijn er ongeveer 6000 in dienst. Vorig jaar heeft de KLM ook al een campgane gestart voor nieuw cabinepersoneel. Hoewel een woordvoerder van de KLM bevestigd dat het dit keer om de grootste wervingscampagne voor nieuw cabinepersoneel gaat die het bedrijf ooit heeft gehouden.

De vraag naar meer cabinepersoneel hangt ook samen met de minder dan verwachte groei van de vrachtactiviteiten van KLM. Daardoor is er accentverschuiving opgetreden van vracht- naar passagiersvervoer. Vertoonde het vrachtvervoer van de KLM in het derde kwartaal een groei van 10 procent, de capaciteitsuitbreiding beliep toen 19 procent. De vrachtbenuttingsgraad van de toestellen daalde mede daardoor tot 68 procent.