Kinderagenda

ABC-werk

K

Kom eens kijken;

een kameleon in de kamer.

Hij krijgt een kleur van kwaadheid.

Kun jij dat ook?

Natuurlijk niet:

jij bent een kind

en geen kameleon.

Dit versje staat in 'De letterberg' dat Dolf Verroen heeft geschreven. Op de linkerpagina van het boek zie je een letter met een bijpassend gedichtje en op de rechterpagina een kleurige tekening over die letter. Op zondag 4 februari om 14u leest Dolf Verroen deze rijmpjes en andere verhalen uit bijvoorbeeld 'De verschrikkelijke schoolmeester' of 'Als oorlog echt is' voor in het Letterkundig Museum / Kinderboekenmuseum. Ook kan je vragen stellen. Na het schrijversoptreden kan je (vanaf 8 jaar: je moet wel kunnen lezen en schrijven) een eigen ABC-pagina maken. Naast de 'kale' letter kan je zelf een tekst schrijven over die afgebeelde letter. Kinderen die dat een beetje te moeilijk vinden kunnen ook een tekening bij de letter A, B of C inkleuren. En je kan luisteren naar een ABC-cd. Harry Jekkers zingt liedjes over figuren als Ada Armada, Hertog Harrie Hagelslag en Zebedeus Zevensloot. Letterkundig Museum/ Kinderboekenmuseum, Prinses Irenepad 10 (achter Den Haag CS). Toegangsprijs ƒ 5,- Res 070-3471114.

Ontdektocht

Er ligt een grote schat verborgen in het bos. Het is een schat die vroeger heel veel waard was. Tegenwoordig is dat heel anders, maar ook nu wordt het nog veel gebruikt. Een klein tipje van de sluier kan worden opgelicht: schapen spelen een grote rol! Maar op wat voor manier, wordt niet verraden. Wil je dat weten, dan moet je meedoen met de ontdektocht op woensdag 7 februari voor kinderen van 6 t/m 8 jaar in bezoekerscentrum Veluwezoom, Heuvenseweg 5a, Rheden. De tocht begint om 14u en duurt 2 uur. Res 026-4951023. Kosten ƒ 1,-

En zaterdag 3 februari speelt poppentheater 't Groene Land 'Zilver, het konijn'. Na de voorstelling ga je dan op zoek naar het hol van Zilver. Voor kinderen van 4 t/m 8 jaar in Bezoekerscentrum Veluwezoom. Toegang ƒ 5,-Res 026-4951023.

Boze stiefmoeder

Wat doe je als je eigen moeder dood is en je stiefmoeder je slaat en alleen harde broodkorsten geeft om te eten? Dan ga je er stilletjes van door. Je trekt de wijde wereld in. Ze deden ook broertje en zusje. Maar hun stiefmoeder was een heks, betoverde broertje en veranderde hem in een ree! Als de koning op jacht gaat ziet hij het mooie dier en gaat hem achterna. Hoe dàt afloopt kun je horen op zondagmiddag 4 februari om 15u in Verteltheater 't Voorkamertje bij Jeugdboekhandel Silvester, Rapenburg 17, Leiden. Voor kinderen vanaf 7 jaar. Toegang ƒ 5,- (met limonade en koek). Res 071-5128658.

David en Salomo

In de bijbel staat geschreven hoe koning David Jeruzalem verovert op de Jebisieten en de stad tot hoofdstad van zijn rijk maakt. David koopt een stukje grond en maakt plannen voor de bouw van een grote tempel. Pas tijdens de regering van koning Salomo (zijn zoon) wordt de tempel echt gebouwd. In die tempel komt dan ook de heilige tent, de Tabernakel te staan, een tent die vroeger door de Israëlieten tijdens hun tocht door de woestijn was meegedragen. Die tent was oa bestemd voor de Ark, een kist van hout met goud eroverheen. In die kist lagen o.a. de stenen tafelen met de tien geboden, ook wel de tien woorden genoemd. Op zondag 4 februari om 14u30u krijg je in het Bijbels Museum eerst het verhaal over koning David en zijn zoon koning Salomo te horen, daarna maak je een rondleiding over de tentoonstelling 'Op naar Jeruzelem' en zie je modellen hoe Jeruzalem, de tempel en de Ark er uit hebben gezien en als laatste mag je ook nog een boekenrol maken, zoals ze dat in de tijd van David en Salomo deden. Bijbels Museum, Herengracht 366, Amsterdam. Res 020-6242436.

Joost de Suppoost

Een suppoost of zaalwacht past op schilderijen, beelden en andere kunst. Maar zondag 4 februari loopt er in het Rijkmuseum een hele bijzonder suppoost. Joost: met een Pinocchio neus, knalrood haar en een gek pak. Hij laat je die dag het museum zien en vooral alles wat met eten en drinken te maken heeft. Zo schilderde Pieter Claesz het liefst glanzende borden met pasteien (hartige taarten), allerlei soorten vis en schelpdieren en van die mooie fonkelende glazen met wijn. Je ziet zelfs de vouwen in het witte tafelkleed. Zijn schilderijen lijken bijna foto's zo precies zijn ze geschilderd. Ook mag je een boodschappenlijstje maken; kon je bijvoorbeeld in de zeventiende eeuw druiven kopen, of bananen of hagelslag. Voor de kleinere kinderen (vanaf 4 jaar) is er een theaterduo met een keukenmeid die steeds moet moet gillen, vooral als ze iets heel vies vindt en daarna is er een speciale museumtekenles (vanaf 5 jaar). Verder is er nog een filmprogramma en mag je muziek maken op een draaiorgel met een diploma als beloning. Van 11-16u in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. Kaarten bij elk GWK kantoor (voorverkoop 50 procent korting) en bij het museum zelf tegen de gebruikelijke toegangsprijzen.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker