Federatie moslim-Kroaten in Bosnië heeft nieuwe regering

SARAJEVO, 1 FEBR. Het parlement van de moslim-Kroatische federatie in Bosnië heeft gisteren zijn vertrouwen geschonken aan een nieuwe regering van de federatie.

Die regering heeft uitgebreide bestuursbevoegdheden op het gebied van de federatie, dat 51 procent van het grondgebied van Bosnië-Herzegovina beslaat. Alleen het buitenlands beleid, de buitenlandse handel en justitie vallen onder de competentie van de centrale Bosnische regering die dinsdag werd gevormd.

De federatieregering wordt geleid door de onlangs al als premier aangewezen moslim Izudin Kapetanovic, een 42-jarige ingenieur uit Tuzla. Ze bestaat uit veertien ministers, zeven moslims, zes Bosnische Kroaten en één Bosnische Serviër. Alle moslim-ministers hebben een Kroatische onderminister onder zich en omgekeerd, zodat in alle ressorts beide bevolkingsgroepen in de hoogste leiding zijn vertegenwoordigd. Vice-premier van de federatieregering is de Bosnische Kroaat Drago Bilandzija, een econoom. De regering zal aanblijven tot de verkiezingen in september.

Kapetanovic zei gisteren dat de herleving van de economie en de werkverschaffing aan gedemobiliseerde soldaten van het regeringsleger de meest urgente taken van de nieuwe federatieregering zijn.

In Sarajevo hebben troepen van de NAVO-vredesmacht IFOR gisteren tot verrassing van veel inwoners de wegversperringen opgeruimd op de Brug van Broederschap en Eenheid, die de afgelopen jaren de frontlijn heeft gemarkeerd tussen de Servische wijk Grbavica en het moslim-deel van Sarajevo. Na de niet-aangekondigde IFOR-actie boden de Bosnische Serviërs aan iedereen met een identiteitskaart door te laten, maar de Bosnische autoriteiten verzetten zich daartegen; alleen mensen wier komst tevoren is aangekondigd en wier namen op een lijst voorkomen worden door de politie van moslim-Sarajevo doorgelaten.

De NAVO maakt zich zorgen over een toename van het aantal incidenten waarbij sprake is van geweld tegen IFOR-soldaten. Gisteren werd een Britse chauffeur door een sluipschutter onder vuur genomen en in de pols geraakt. Bij een tweede incident werd een IFOR-voertuig beschoten en door zes kogels getroffen. Zondag werd een Amerikaanse soldaat in de nek getroffen door een sluipschutter.

De laatste muhajedeen - islamitische vrijwilligers uit landen als Iran, Afghanistan, Algerije en Egypte die de afgelopen jaren aan de kant van het Bosnische regeringsleger hebben gevochten - hebben gisteren Bosnië verlaten, aldus een woordvoerder van IFOR. De muhajedeen hadden op grond van de afspraken in het vredesakkoord van Dayton al op 19 januari moeten zijn vertrokken, maar velen verzetten zich tegen dat vertrek. (Reuter, AP, AFP)