Ex-minister Italië moet nieuw kabinet gaan vormen

ROME, 1 FEBR. De Italiaanse oud-minister Antonio Maccanico is vanmiddag door president Scalfaro gevraagd te proberen een nieuw kabinet te vormen.

Maccanico moet de mogelijkheden onderzoeken voor een hervormingskabinet met brede politieke steun, dat als belangrijkste taak krijgt het herschrijven van de grondwet. Doel daarvan is de effectiviteit en daadkracht van het Italiaanse overheidsbestuur te vergroten.

De 71-jarige kandidaat-premier Maccanico heeft in het verleden als onafhankelijke kandidaat gestaan voor de kleine Republikeinse partij. Hij is in 1993 staatssecretaris van Algemene Zaken geweest onder premier Ciampi. Daarvóór was hij tussen 1988 en 1992 minister voor Institutionele Hervormingen.

De politieke partijen lijken het eens te zijn geworden over de hoofdlijnen van een ingrijpende staatsrechtelijke hervorming. Hoewel nog veel details moeten worden ingevuld, is een op Franse leest geschoeid presidentieel stelsel de gemeenschappelijke noemer geworden.

President Scalfaro wil snelle verkiezingen vermijden, mede gezien het feit dat Italië dit half jaar voorzitter is van de Europese Unie. Maar het succes van de formatie van Maccanico is niet verzekerd.

Mediamagnaat Silvio Berlusconi heeft het idee van een hervormingskabinet eind vorig jaar gelanceerd, toen de val van het zakenkabinet van premier Lamberto Dini onvermijdelijk was geworden.

Sindsdien zijn de standpunten zo vaak veranderd dat het nog onzeker is hoelang de consensus standhoudt die eerder deze week is gegroeid, in de derde ronde van de consultaties van Scalfaro met de politieke partijen.

Gianfranco Fini van de Nationale Alliantie, de voormalige neofascisten, bleef staan op een verandering in de richting van een presidentieel stelsel. Links aarzelde daarover, uit angst de weg vrij te maken voor een 'sterke man'. Fini, wiens populariteit groeit, lijkt dit pleit nu te hebben gewonnen.

De beurs en de koers van de lire hebben vanmorgen meteen positief gereageerd op het bericht dat Maccanico was ontboden op het Quirinaal, het presidentiële paleis.

Medestanders en critici van Berlusconi, die tot eind vorig jaar steeds riep om snelle verkiezingen, zetten vraagtekens bij zijn voorstel tot hervormingen.

Eigenbelang zou daarbij de doorslag geven. Verkiezingen komen Berlusconi nu niet goed uit wegens een proces op verdenking van corruptie en een hele reeks andere problemen met de justitie.

    • Marc Leijendekker