Een vakman?

Wanneer een directeur tegen zijn ervaren werknemers zegt dat ze in de leer moeten gaan bij een vakman in opleiding (VIO), zal men dat niet tegen de klanten van dat bedrijf durven te zeggen. De Raad van Commissarissen zal snel gaan uitkijken naar een nieuwe directeur. Wanneer die directeur bovendien zegt dat die VIO “moet uitgroeien tot expert die de zittenden tot voorbeeld moeten dienen”, zal hij waarschijnlijk meteen met ziekteverlof worden gestuurd om erger te voorkomen.

Maar in de sector onderwijs wordt, als het aan staatssecretaris Netelenbos ligt, de Leraar in Opleiding (LIO) de expert en de vakman wordt gedegradeerd tot “een vastgeroeste koning in eigen klaslokaal” (NRC HANDELSBLAD, 26 januari). En daar moet men natuurlijk zo snel mogelijk vanaf.

Het komt me voor dat mevrouw Netelenbos haar minachting voor de ervaren docent niet efficiënter had kunnen uiten. Voor haar is de leraar een loser. De LIO zal het nog worden.

    • Drs. A.J. Reijnders