Dodental aanslag Colombo tot tachtig opgelopen

NEW DELHI, 1 FEBR. Het dodental als gevolg van de zware bomaanslag gisteren in het centrum van de Sri-Lankese hoofdstad Colombo is opgelopen tot ongeveer tachtig. Het zal waarschijnlijk nog verder stijgen, want de toestand van honderd van de in totaal 1.400 gewonden is nog zorgelijk.

De politie heeft niet ver van de plek van de aanslag twee zwaar bewapende Tamils aangehouden, die inmiddels zouden hebben bekend bij de aanslag betrokken te zijn geweest. Een derde man bestuurde de vrachtauto die gisterochtend met circa 200 kilo explosieven de centrale bank van Sri Lanka ramde. Hij kwam bij de gigantische explosie om het leven.

De twee verdachten waren bij het begin van de aanslag van de auto gesprongen en hadden het vuur geopend op de voor het bankkantoor geposteerde bewakers. Alle drie hoorden volgens de politie tot de Tamil Tijgers, die strijden voor een eigen Tamil-staat in het noorden en oosten van het land. De politie verrichtte naderhand ook elders in Colombo nog enkele arrestaties. De Tamil Tijgers hebben zelf de verantwoordelijkheid voor de aanslag nog niet op zich genomen, maar dit hebben ze ook in het verleden zelden gedaan.

Nog steeds wordt er in de puinhopen van het bankgebouw en de zwaar gehavende andere kantoren in de Fort-wijk gezocht naar doden en gewonden. Naar schatting de helft van alle slachtoffers waren werknemers van de centrale bank. Ook tien werknemers van het naburige ABN Amro-kantoor raakten gewond evenals drie KLM-medewerkers. Hun toestand is echter niet ernstig.

De materiële schade is enorm en het zal vooral de centrale bank enige tijd vergen voor ze weer in bedrijf is. De afdeling voor de handel in buitenlandse valuta werd grotendeels verwoest. De bank heeft laten weten volgende week al het werk op een andere locatie te willen hervatten.

Intussen zijn er door de bloedige aanslag ook vragen gerezen omtrent de veiligheid bij de cricket-wedstrijd tussen Sri Lanka en Australië, die over een paar weken in Colombo moet worden gespeeld als onderdeel van de strijd om de Wereldbeker, die dit jaar door India, Pakistan en Sri Lanka gezamenlijk wordt georganiseerd.