Cimoszewicz wordt premier van Polen

WARSCHAU, 1 FEBR. De twee Poolse regeringspartijen hebben gisteren een nieuwe premier aangewezen: Wlodzimierz Cimoszewicz, op het ogenblik vice-voorzitter van de Sejm, het Poolse parlement.

President Kwasniewski heeft de voordracht vandaag goedgekeurd, voordat hij naar Davos vertrok voor een internationale bijeenkomst van economische en politieke wereldleiders.

De regeringspartijen, het ex-communistische Verbond van Democratisch Links (SLD) en de Boerenpartij (PSL), hebben vier dagen lang onderhandeld over de vraag wie de vorige week afgetreden premier Józef Oleksy moet opvolgen. Beide partijen hebben lang vastgehouden aan eigen kandidaten. De PSL eiste (en eist nog steeds) de vervanging van een aantal ministers die afkomstig zijn uit de SLD.

President Kwasniewski had gedreigd uiterlijk vandaag zelf een nieuwe premier aan te wijzen als de twee partijen dan geen nieuwe premier zouden hebben aangewezen. Onder die druk werden ze het gisteren eens over de kandidatuur van Cimoszewicz. Ook het dreigement van de president te bestuderen of een regering van nationale verzoening onder een premier van de oppositie - oud-minister van Buitenlandse Zaken Bartoszewski - tot de mogelijkheden behoort, heeft daarbij een rol gespeeld.

Cimoszewicz, die de zevende premier van Polen in zes jaar wordt, heeft twee weken om een regering te vormen en het parlement om zijn vertrouwen te vragen. Hoewel de samenstelling van de regering nog tot problemen kan leiden tussen de twee coalitiepartners staat zo goed als vast dat de nieuwe regering dat vertrouwen krijgt. De SLD en de PSL hebben 303 van de 460 parlementszetels. (Reuter, AP)