Brussel: opdoeken van RTL 5 mag

ROTTERDAM, 1 FEBR. Europees Commissaris Van Miert staat welwillend tegenover het plan van de Holland Media Groep (RTL en Veronica) om RTL 5 op te doeken in plaats van te verkopen. Voor dat er een besluit valt wil Van Miert de plannen eerst in detail bekijken.

Van Miert noemde “de moord op RTL 5” gisteren een optie die te bestuderen valt. Volgens een woordvoerder van de Holland Media Groep (HMG) is de mogelijkheid om RTL 5 te sluiten de afgelopen weken in het wekelijkse overleg gebracht dat het mediabedrijf met ambtenaren in Brussel voert.

Daarnaast blijft als tweede “officiële optie” de mogelijheid RTL5 aan een ander mediabedrijf te verkopen. Daarvoor heeft de Zwitsers-Amerikaanse effectenbank CSFB in opdracht van HMG een bidbook, een biedingsbericht, samengesteld. Van Miert nam aanvankelijk enkel genoegen met de verkoop van de zender. De Europese Commissie had vastgesteld dat de vorming van de Holland Media Groep met de zenders RTL 4, RTL 5 en Veronica de concurrentieverhoudingen in Nederland in gevaar brengt. Van Miert stelde bovendien de eis dat prioducent Endemol (naast uitgever VNU, het Luxemburgse mmediabedrijf CLT en Veronica aandeelhouder in de groep) haar belang substantieel terug moet brengen. Endemol overweegt nu maar helemaal uit het mediabedrijf te stappen en daarmee haar onafhankelijkheid terug te winnen.

Volgens de woordvoerder van HMG wordt nog deze week “op hoog niveau” gesproken over de twee opties voor de toekomst van RTL5. De houding van Brussel is aan het veranderen, zo denkt HMG. Aanvankelijk was sluiting van de zender (waarvan sommige programma's dan over moeten gaan naar Veronica) niet bespreekbaar.