BOILED CIDER PIE

Lang geleden bakten boerinnen op de afgelegen boerderijen in New England 's winters vaak een pie gevuld met boiled cider, het ingedampte sap van de appels uit hun gaard (zie NRC van 22 januari). Dat leverde een smeuïg gevulde taart met appelsmaak op. Als de voorraden het toelieten, stopten ze er soms nog wat gedroogde appeltjes bij. Hoe die pie precies smaakte, daar kun je slechts naar gissen want boiled cider behoort tot het verleden en daarmee ook de boiled cider pie. In een poging deze vervlogen lekkernij gestalte te geven zonder uit een emmer met boiled cider te kunnen putten, heb ik wat geëxperimenteerd. Dat was grappig om te doen maar mijn buren kunnen geen pie meer zien. Onderstaand het recept voor een pie met rinse appelstroopvulling: het is een glanzende brunette die de al te gretige eter op het verkeerde been zet omdat ze oogt als chocoladetaart.

Voor een pievorm van 20-22 cm doorsnede:

150 gram gedroogde appeltjes

4 deciliter puur appelsap (natuurwinkels)

3 eetlepels appelstroop (natuurwinkels)

snufje zout

1 eetlepel boter

1 eetlepel maïzena

balsamico azijn (facultatief)

1 ei, losgeklopt

350 gram piedeeg (zie grote gemakstruc II, NRC 29 januari)

Week de gedroogde appeltjes 6-8 uur in 4 deciliter appelsap. Laat ze uitlekken en bewaar het resterende weekvocht. Halveer eventuele dikke partjes overlangs. Verwarm 1 deciliter van het weekvocht samen met appelstroop, boter en een snufje zout al roerend in een pan op halfhoog vuur tot appelstroop en boter zijn gesmolten. Roer de maïzena met 1 eetlepel weekvocht tot een papje, roer dit door het appelstroopmengsel en blijf roeren tot het lichtgebonden is. Wie van rins houdt, voegt nog iets azijn toe aan het appelstroopmengsel. Laat het mengsel afkoelen en roer het ei erdoor. Neem de reeds met piedeeg beklede vorm uit de ijskast, leg de appelpartjes naast elkaar in concentrische cirkels op het deeg en giet het appelstroopmengsel over de appeltjes; de appeltjes mogen niet gaan drijven. Bak de pie circa 40 minuten in een voorverwarmde (225ß8 C) oven en verlaag tegen het einde van de baktijd de temperatuur tot 200ß8 C, afhankelijk van de kleur van het deeg. Eet de boiled cider pie op kamertemperatuur of koud.

    • Florine Boucher