'Beestenboel' is best verkochte kinderboek

AMSTERDAM, 1 FEBR. Dikkertje Dap is nog altijd populair. Het prentenboek Beestenboel van Annie M.G. Schmidt en Harrie Geelen, waarin dit vers samen met andere klassiekers als 'De Lapjeskat', 'De spin Sebastiaan' en de 'Drie Ouwe Ottertjes' werd gebundeld, was volgens tellingen van de CPNB het best verkochte kinderboek van het afgelopen jaar. Van het boek, een nog door de schrijfster gemaakte en door Geelen geïllustreerde selectie van elf dierenversjes, werden in enkele maanden tijd 24 duizend exemplaren verkocht, zodat het vandaag de door hagelslagfabrikant Venz gesponsorde Kinderboekenprijs 1996 krijgt.

Andere goed verkochte boeken zijn Het rode kippetje van Max Velthuijs (meer dan 20.000 exemplaren) en We zijn er bijna van Carry Slee en Dagmar Stam. Op de vierde plaats van de vandaag gepubliceerde Top Honderd staat, zeer verrassend, De kameleon stuurloos, een nieuwe aflevering van de befaamde jongensboekenreeks de Kameleon. Dit laatste boek was tevens het best verkochte boek in de leeftijdscategorie 10 tot 12 jaar. In de categorie 6 tot en met 9 jaar was dat Het natuurboek voor kinderen van Bas van Lier en Henk Kneepkens, en bij de groep lezers van 13 tot 16 jaar het uit het Engels vertaalde Te veel gezien van Carol Ellis. Volgens de laatste cijfers blijken van de oudere kinderen vooral de meisjes nog veel te lezen. Jongens haken na hun twaalfde vaak af, zodat boeken over verliefd zijn en de Tina-reeks in die leeftijdsgroep het hoogste scoren.