Baan steelt show op weifelende effectenbeurs

AMSTERDAM, 1 FEBR. Op de effectenbeurs stal het aandeel Baan vanmorgen de show. De softwareproducent maakte gisteren na sluiting van de beurs bekend dat de winst in het vierde kwartaal explosief is gestegen tot 6,8 miljoen dollar (ruim 11 miljoen gulden). Het aandeel Baan maakte een koerssprong met 5,20 gulden tot 77,40 gulden omstreeks het middaguur.

AMSTERDAM De AEX daalde vanmorgen tot onder de grens van 500 punten. De graadmeter voor de meest verhandelde aandelen op het Damrak had zich omstreeks het middaguur al weer enigszins hersteld tot 502,91, een verlies van 0,47 punten. DSM kwam sterk voor de dag met een koerswinst van 2,30 gulden op 142,60. Gisteren was de koers al met 1,30 gulden gestegen. Veel internationals noteerden vanmorgen vroeg lager, maar omstreeks het middaguur volgde enig herstel. Koninklijke Olie boekte een winst van 40 cent op 231,30, Unilever een verlies van een dubbeltje op 240,10. KLM herstelde zich na het tegenvallende bedrijfsresultaat over het derde kwartaal van dit jaar met een gulden op 52,20 gulden. Philips was een dubbeltje lager op 66,40 gulden.

Vendex maakte omstreeks het middaguur bekend dat de verkoop van dochter AVO aan Unilever een “gering eenmalig positief winsteffect” zal hebben op de jaarwinst 1995/96. AVO levert reinigingssystemen aan professionele gebruikers. Het aandeel noteerde een dubbeltje lager op 50,90 gulden.

Chemieproducent EVC boekte een winst van 4,20 gulden op 51,20 nadat het bedrijf bekend had gemaakt dat de vraag naar pvc, een van haar produkten, zich herstelt. Ondanks de renteverlaging in de Verenigde Staten opende de dollar vanmorgen op de Europese valutamarkten iets hoger. Omstreeks het middaguur noteerde de Amerikaanse munt 1,6685 gulden in vergelijking met een slotkoers van 1,6665 gulden gisteren.

De valutahandel was vanmorgen in afwachting van het resultaat van de tweewekelijkse vergadering van de Bundesbank. De kans dat ook de Duitse centrale bank zal besluiten tot een renteverlaging, wordt onder economen klein geacht.

Ook de relatief zwakke Europese valuta's boekten vanmorgen koerswinst tegenover de gulden en de Duitse mark. De koers van het pond sterling steeg van 2,5145 gulden tot 2,5275 en die van de Franse franc van 32,610 gulden per honderd tot 32,635. De lire ging omhoog van 1,0435 per duizend tot 1,0530.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft gisteren opnieuw winst geboekt. De Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen ging omhoog met 13,73 punten tot 5.394,94. Voor de vierde achtereenvolgende beursdag vestigde Wall Street een record. De omzet lag met 474 miljoen aandelen iets boven de 466 miljoen aandelen van de voorgaande dag.

De verlaging van de rente in de VS, waartoe woensdag werd besloten, zette de de Amerikaanse beurs op winst. Kort voordat de rentemaatregel bekend werd, stond de beursindex nog op een verlies van 25 punten. TOKIO De effectenbeurs van Tokio is vanmorgen hoger gesloten. De Nikkei-index van de 225 belangrijkste aandelen steeg met 122,38 punten (0,6 procent) tot 20.935,12. Vooral aandelen in de chemie en de machinebouw waren in trek. De omzet kwam uit op een fors totaal van 780 miljoen aandelen.