Verlaging Franse spaarrente

PARIJS, 31 JAN. De Franse regering van premier Juppé heeft gisteren maatregelen aangekondigd om de economie op gang te brengen. Om de Fransen meer te laten uitgeven is de rente op een van de populairste spaarrekeningen met een vol procentpunt verlaagd.

De plannen die de Franse minister van financiën, Jean Arthuis, gisteren in het parlement heeft gepresenteerd, zijn vooral gericht op de stimulering van de consumentenbestedingen om de tegenvallende economische groei meer tempo te geven. Tevens moeten belastingmaatregelen bedrijven ertoe aanzetten meer te investeren. Hiervan zal vooral het midden- en kleinbedrijf profiteren. Ook wil de regering-Juppé de huizenbouw bevorderen.

De Franse plannen vallen samen met die van Duitsland, dat eveneens kampt met vertraging van de economische groei. Premier Alain Juppé liet gisteren weten dat Duitsland voor Frankrijk geen model is om “krachtig voor 100 procent na te volgen” en dat “wat goed is voor Duitsland niet noodzakelijkerwijs goed is voor Frankrijk.”. Juppé zei wel dat beide landen willen samenwerken en een gezamenlijk doel hebben, namelijk de bestrijding van de werkloosheid.

Arthuis heeft om het oppotten van geld te verminderen gisteren de rente op het zogeheten Livret A verlaagd van 4,5 tot 3,5 procent. Deze rekeningen bij postkantoren en enkele staatsbanken zijn in trek door de belastingvrijstelling tot 100.000 franc en de vaste rente, die de afgelopen tien jaar niet was aangepast.

Commerciële banken hadden de ingreep in Livret A door Arthuis als voorwaarde gesteld voor een verdere verlaging van hun eigen tarieven. Kort na de aankondiging van de minister gingen die basistarieven met een half procentpunt omlaag tot 7 procent. Om de kleine spaarder tegemoet te komen, kondigde Arthuis voor de laagste inkomsten en voor jongeren een nieuwe spaarrekening in de vorm van een Livret aan, met een rente van 4,75 procent. “De wens van de regering is om de spaartegoeden van mensen met een laag inkomen te beschermen”, zei Arthuis gisteren in het parlement.

Economen verwachten voor dit jaar een groei van 1,5 procent, tegen een groei van 2,5 procent vorig jaar. De officiële groeiraming van de regering bedraagt 2,8 procent en Arthuis hield daaraan ook gisteren vast. Het aantal werklozen is de laatste twee maanden van 1995 met 57.000 mensen toegenomen en schommelt rond de 3 miljoen.

Volgens Arthuis heeft de regering uitgaven ter hoogte van 20 miljard frank (6,5 miljard gulden) bevroren, die reeds in de begroting van dit jaar zijn goedgekeurd. Hiermee loopt Parijs vooruit op eventuele tegenvallers bij de belastinginkomsten als gevolg van de lager dan verwachte economische groei. (AFP, AP, Reuter)