Tadzjiekse oppositie valt aan in de Pamir

DOESJANBE, 31 JAN. De gewapende Tadzjiekse oppositie is een groot offensief begonnen in de Pamir. Dat heeft vandaag het ministerie van defensie in Doesjanbe, de hoofdstad van Tadzjikistan, gemeld.

Bij het offensief is een nog onbekend aantal soldaten van het Tadzjiekse regeringsleger gesneuveld. De aanval van de anticommunistische en de islamitische oppositie valt samen met een nieuwe poging tussen de twee partijen om weer met elkaar in gesprek te komen. De rebellen werden in 1992 na een bloedige burgeroorlog verslagen door het regeringsleger en hebben sindsdien vanuit het naburige Afghanistan een guerrilla gevoerd met de bedoeling het bewind van de communistische president van Tadzjikistan, Imomali Rachmonov, te destabiliseren. Rachmonov heeft de steun van de Russische regering en is voor de bewaking van de Tadzjiekse grens met Afghanistan afhankelijk van een GOS-vredesmacht die door Russische troepen wordt gedomineerd. President Jeltsin van Rusland zei gisteren in Moskou dat Russische troepen zich zullen beperken tot de bescherming van militaire objecten. (AP)