Rotspunt in 1947 aan Griekenland overgedragen

In de jongste aflevering van de Grieks-Turkse ruzies staat het eilandje Imia (Grieks)/ Kardak (Turks) centraal. Imia/Kardak, niet veel meer dan een rotspunt tussen het eiland Kalymnos en de Turkse kust, maakt deel uit van de Dodekanesos, een eilandengroep die tijdens de Italiaans-Turkse oorlog van 1911-'12 door Italië werd bezet.

In het tweede verdrag van Lausanne in 1923 werden de eilanden als Italiaans bezit bevestigd; in 1932 verklaarden Italië en Turkije in een speciaal verdrag dat Imia/Kardak tot de Dodekanesos behoorde. Het Verdrag van Parijs in 1947 droeg de Dodekanesos over aan Griekenland, waarbij als tegemoetkoming aan Turkije een demilitarisering van de eilanden werd vereist. Volgens Turkije wordt deze bepaling van het Verdrag van Parijs echter door Athene met voeten getreden.

Imia/Kardak zelf werd jarenlang slechts door geiten bewoond. Het stranden van een Turks schip, dat vervolgens Griekse assistentie weigerde, vormde vorige maand de aanzet tot de huidige crisis. Griekse vissers plantten vervolgens een Griekse vlag op het eilandje, wat door rechtse Griekse media uitvoerig werd belicht. Een conservatieve Turkse mediagroep antwoordde zaterdag met het weghalen van de Griekse vlag, en het hijsen van een veel grotere Turkse vlag: een crisis was een feit. De afgelopen 24 uur zijn opnieuw op onvriendelijke wijze vlaggen uitgewisseld: inmiddels is - vooralsnog - alles weg.