Rode Kruis gaat voedsel overvliegen naar Kabul

NEW DELHI, 31 JAN. Het Internationale Rode Kruis zal komende zaterdag een luchtbrug beginnen naar de belegerde en door honger geteisterde Afghaanse hoofdstad Kabul. Hoofddoel van de operatie is 100.000 honger lijdende armen van voedsel te voorzien tijdens de Afghaanse winter. Dit heeft het Rode Kruis gisteren in Genève bekendgemaakt.

Als de weersomstandigheden het toelaten, zullen er driemaal daags vanuit de Pakistaanse grensplaats Peshawar vluchten op Kabul worden uitgevoerd. De toestellen zullen per keer twintig ton voedsel mee kunnen nemen. De vele tegenstanders van het bewind van president Burhanuddin Rabbani in Kabul hebben volgens het Rode Kruis beloofd de vliegtuigen met rust te laten. De luchtbrug zal vermoedelijk de hele maand februari duren.

Het Rode Kruis acht de operatie nodig omdat Kabul over land nauwelijks is te bereiken. De zuidelijke toegangswegen staan onder controle van de Talibaan, de moslim-studentenstrijders die Rabbani uit Kabul willen verdrijven. De noordelijke route is in handen van de Oezbeekse krijgsheer Abdul Rasheed Dostam, eveneens een tegenstander van Rabbani.

Tienduizenden mensen in Kabul, dat zijn bevolking afgelopen zomer weer zag stijgen tot boven het miljoen, blijven verstoken van voldoende voedsel. Vooral de duizenden oorlogsweduwen en hun kinderen hebben het moeilijk bij temperaturen van soms vijftien graden onder nul. Tot overmaat van ramp zijn na een periode van betrekkelijke kalmte de artilleriebeschietingen de laatste dagen weer heviger geworden en maandag had er zelfs een luchtbombardement plaats.