Recordwinst GM van 6,9 mld dollar

NEW YORK, 31 JAN. Autoproducent General Motors (GM) behaalde in 1995 een recordwinst van 6,9 miljard dollar (11 miljard gulden). Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.

GM had in 1995 een omzet van 168 miljard dollar, waarvan 152 uit gewone bedrijfsuitoefening. De totale omzet lag 9 procent hoger dan in 1994, de nettowinst sprong van 4,9 naar 6,9 miljard dollar, meer dan analisten hadden verwacht. De koers van het aandeel GM klom op Wall Street naar 53 7/8, 1 5/8 hoger dan de openingskoers. Het beste resultaat werd geboekt bij de Noordamerikaanse autodivisie die een omzetstijging zag van 5 procent - van 98,1 naar 103,2 miljard - en de nettowinst meer dan verdrievoudigde tot 2,4 miljard. In 1994 bedroeg de winst nog 677 miljoen.

“De recordresultaten over het vierde kwartaal en het kalenderjaar laten de enorme vooruitgang zien die we hebben geboekt bij het bereiken van consistente toonaangevende resultaten in onze industrie, hoewel de industrie wereldwijd in 1995 iets minder sterk was dan het jaar daarvoor”, zei GM-topman John F. Smith bij de bekendmaking van de cijfers. Alle werknemers krijgen een premie van 800 dollar.

GM heeft in de jaren voor 1994 miljardenverliezen geleen die leidden tot een enorme reorganisatie. In 1993 trad er een geheel nieuwe bedrijfstop die doortastend opruiming hield, met name in de Noordamerikaanse automobielactiviteiten. Het grootste industriele bedrijf ter wereld ging echter maar langzaam om en pas over 1994 kwam er weer een bescheiden winst in de boeken. GM blaakt na 1995 echter weer van zelfvertrouwen. De keerzijde daarvan was echter dat het bedrijf vorig jaar kampte met een tekort aan capaciteit om de enorme vraag naar trucks te kunnen bijbenen.

Het concern uit Detroit produceert auto's maar is daarnaast ook eigenaar van Hughes Electronics en Electronic Data Systems (EDS). Het bedrijf is bezig om EDS, het voormalige bedrijf van Ross Perot, te verzelfstandigen. GM verkoopt auto's onder de merknamen Buick, Cadillac, Chevrolet, Geo, GM, GMC, Oldsmobile, Pontiac, Saturn. De internationale divisie omvat Opel/Vauxhall en een vijftig procent belang in Saab.

GM's activiteiten spelen zich voor het leeuwedeel af op de Amerikaanse automarkt. Daar had in de loop van 1994 de grote ommekeer plaats die weer tot winstgevendheid leidde. Voor 1995 kan GM bogen op een onderscheiding van de Chevrolet Lumina die de beste massa-geproduceerde auto was op het gebied van afleveringskwaliteit. GM genoot enkele eenmalige voordelen door lagere belastingen, aftrekposten en een fiscaal voordeel in verband met de verkoop van zijn autoverhuurbedrijf National. Bij GM steeg het rendement (nettowinst als percentage van de omzet) in 1995 met een procent van 3,5 procent naar 4,5 procent, het beste rendement van het bedrijf sinds 1984.

In 1995 verkocht GM in totaal 8.324.000 auto's. Het handhaaft daarmee zijn positie, sinds 60 jaar, van 's werelds grootste autoproducent. Ongeveer 3 miljoen van de auto's worden buiten de VS verkocht. GM zag zijn marktaandeel in de VS dalen tot 32,4 procent, een fractie lager dan de 32,8 van een jaar eerder. In 1995 had GM in totaal 709.000 mensen in dienst, 12.000 meer dan in 1994.

    • Lucas Ligtenberg