Politie van arresteert jongeren uit Utrecht

UTRECHT, 31 JAN. De politie heeft de afgelopen drie weken in de Utrechtse wijk Zuilen een groep van zestien jongeren aangehouden die verdacht worden van allerlei inbraken en intimidaties. Naar verwachting zullen deze week nog eens drie jongeren worden aangehouden. De politie verwacht dat met deze arrestaties de harde kern is aangepakt van een groep van merendeels Marokkaanse jongeren die de afgelopen maanden de wijk Zuilen onveilig maakte.

De jongeren variëren in de leeftijd van 15 tot 19 jaar en worden verdacht van woninginbraken, diefstal uit auto's en geweldplegingen. Voor zover bekend waren ze niet betrokken bij drugshandel. De afgelopen weken heeft de politie 46 delicten in onderzoek gehad, waarbij de groep was betrokken. Met de ouders van de verdachten zullen gesprekken worden gevoerd om te voorkomen dat de jongeren na hun vrijlating in afwachting van hun berechting in hun oude gedrag vervallen. Later deze week zullen de bewoners van Zuilen per brief worden ingelicht.

Hoewel de groep zich de 'Maffia van Zuilen' noemde, spreekt de politie niet van een bende, omdat de jongeren “nog aanspreekbaar” waren. De meeste verdachten kwamen uit eigen beweging naar het bureau, nadat zij door de politie waren ontboden. De aanhoudingen waren mogelijk dankzij de samenwerking tussen politie en welzijnswerk in een gezamenlijke wijkpost in Zuilen, de Karekiet genaamd, die sinds 1994 bestaat. Met ingang van dit jaar heeft de politie de wijkgerichte aanpak in Utrecht versterkt.

Volgens een woordvoerder van de politie kwam de overlast die de jongeren in Zuilen veroorzaakten vooral voort uit verveling. “Er is een gebrek aan activiteiten voor hen. Ze slenteren op straat rond en hebben niks te doen. Het gedrag van die groep is in feite een roep om aandacht geweest.”

In overleg met de politie organiseert het welzijnswerk in Zuilen sinds een week in wijkpost de Karekiet soosavonden speciaal voor jongeren die op straat overlast veroorzaken. Voorts wordt geprobeerd om sportactiviteiten voor die groep te ontwikkelen.