Philips wil dochter PMR van hand doen

ROTTERDAM, 31 JAN. Philips wil zijn Britse dochterbedrijf Philips Telecom Private Mobile Radio (PMR) verkopen aan de Britse investeringsmaatschappij CINVen. Daarmee doet het elektronicaconcern, na de verkoop van belangrijke delen van zijn Duitse dochter Philips Kommunikations Industrie (PKI) aan AT&T, opnieuw afstand van een omvangrijke activiteit op het gebied van telecommunicatie.

Beide partijen, die gisteren een principebesluit over de transactie bekendmaakten, weigeren details over koopsom, omzet en winst bekend te maken. Over twee maanden verwachten ze een definitieve akkoord te hebben bereikt.

PMR ontwikkelt, fabriceert en verkoopt mobiele radiostations en -systemen. De onderneming is wereldmarktleider op het gebied van digitale technologie voor deze zogeheten PMR-toepassingen.

Bij PMR, gevestigd in Cambridge, werken 800 mensen. Een vroegere directeur van Philips PMR, Ian McKenzie, gaat het leiden. De produktie van semafoons is geen onderdeel van de transactie. Dit onderdeel blijft bij Philips. Het concern behoudt een minderheidsbelang in PMR.

De verkoop van Philips Telecom PMR komt niet als een verrassing. Philips is zijn telecommunicatie-activiteiten aan het herstructureren na de drastische sanering van het verlieslijdende PKI. Als gevolg daarvan is de divisie Communication Services opgeheven en zijn de daarbij behorende onderdelen op diverse plaatsen binnen het concern ondergebracht. Philips stoot met name activiteiten af op het gebied van telecom-infrastructuur: zend- en ontvangstsystemen, apparatuur voor openbare telecommunicatie-netten.

In december verkocht Philips ook al een Schots telecommunicatie-onderdeel aan het management en een investeringsmaatschappij. Het ging hier om een fabriek in Airdrie voor telefoons en kleine telefooncentrales, waar 400 mensen werken.