'Peres schrijft vervroegd verkiezingen in Israel uit'

TEL AVIV, 31 JAN. Premier Shimon Peres heeft volgens de politieke correspondent van radio Israel vandaag besloten vervroegd algemene verkiezingen uit te schrijven. Tijdens een gesprek met Israelische journalisten in het vliegtuig op weg naar Londen zei hij vanmorgen dat hij “de komende weken het moment van de verkiezingen zal bepalen”. Aangezien de verkiezingen in november moeten plaatshebben, betekent deze uitspraak dat Peres na weken aarzelen heeft besloten de algemene verkiezingen in mei dit jaar te houden. Volgens Peres heeft deze ontwikkeling niets te maken met het vredesoverleg met Syrië en heeft hij dit reeds aan de VS in dergelijke termen uitgelegd.

Volgens radio Israel wil Peres om voornamelijk binnenlands politieke redenen - loonvorming en dergelijke - een vervroegde uitspraak van het volk over het beleid van de Arbeidspartij.

Aanhoudende zeer gunstige opiniepeilingen en grote ideologische verwarring in de rangen van de Likud-oppositie over aanvaarding van het autonomie-akkoord en erkenning van de PLO zijn andere redenen die Peres tot het besluit hebben gebracht vervroegd naar de stembus te gaan. Israelische commentatoren zijn van oordeel dat de moord op premier Yitzhak Rabin de electorale kansen van de Arbeidspartij om de komende verkiezingen te winnen heeft vergroot. Ex-Likud-premier Yitzhak Shamir beaamde deze veronderstelling vorige week. Naarmate de tijd verstrijkt en zich op sociaal-economisch gebied spanningen in de Israelische maatschappij zouden voordoen, zou dit voordeel volgens commentatoren wel eens verloren kunnen gaan. Als het vredesoverleg met Syrië voor mei niet tot een vredesverdrag leidt, kan Peres bovendien de verkiezingen ingaan als leider van de Arbeidspartij die om veiligheidsredenen nog geen territoriale concessies aan Syrië heeft gedaan.