Ongeschikte studenten na half jaar verwijderd

DEN HAAG, 31 JAN. Universiteiten en hogescholen mogen studenten bij gebleken ongeschiktheid op z'n vroegst na een half jaar van hun opleiding verwijderen.

Dat heeft staatssecretaris Nuis (Onderwijs) gisteren in de Tweede Kamer aangekondigd tijdens een afsluitende debat over het Hoger onderwijs- en onderzoekplan (Hoop). Aanvankelijk wilde Nuis instellingen het recht geven al na drie maanden zo'n een 'bindend advies' te geven. Maandag zei hij overigens in de Kamer te verwachten dat zo'n snel advies maar “eens in de 50.000 of 100.000 gevallen zou worden gegeven”, voornamelijk wanneer studenten geen enkele inspanning voor hun studie zouden verrichten. De Tweede Kamer vind een periode van drie maanden echter altijd te kort. In de wet wordt nu opgenomen dat studenten pas na 1 februari een bindend advies kunnen krijgen, dat wil zeggen halverwege het studiejaar. Tot 1 februari van het eerste studiejaar heeft een student ook het recht om met zijn studie op te houden zonder dat dit leidt tot extra studieschulden omdat hij niet voldoende studiepunten heeft gehaald. Aan een 'bindend studieadvies' per 1 februari zal, op verzoek van de D66-fractie, wel een “dringend” advies vooraf moeten gaan. Volgens de huidige wet kan op dit moment pas na een jaar een bindend advies worden gegeven.

De Onderwijsinspectie ontraadt in een concept-rapport de invoering van een bindend advies na een half jaar. Voor zover studenten nu worden weggestuurd, gebeurt dat vaak op gebrekkige wijze, zo blijkt uit een onderzoek bij universiteiten en hogescholen. Volgens de plannen in het Hoop zal de begeleiding van studenten overigens sterk verbeterd moeten worden. Ook zal de samenhang van het onderwijsprogramma beter moeten worden. Een oordeel aan het einde van het eerste jaar, zoals nu nog in de wet staat en ook bepleit wordt door de Inspectie, is “te laat”, aldus Nuis.