Murdoch grijpt naast tv-rechten Spelen

GENÈVE, 31 JAN. Het Internationaal Olympisch Comité heeft gisteren in Genève een contract afgesloten met de European Broadcast Union (EBU) over de televisierechten van de Olympische Spelen tussen 2000 en 2008. Het contract heeft een waarde van 1,442 miljard dollar (2,3 miljard gulden).

Het IOC wees hiermee een hoger bod - twee miljard dollar - van een consortium onder aanvoering van Rupert Murdoch's News Corp af. Het IOC gaf de voorkeur aan de gezamelijke publieke omroepen boven de commerciëlen. In de EBU zijn 65 publieke omroeporganisaties uit 49 landen verenigd. Het contract betekent ook dat voor Nederland de uitzendingen bij de NOS blijven en de commerciële stations geen kans meer hebben.

De onderverdeling van het EBU-contract is: 350 miljoen dollar voor 2000 Sydney (zomerspelen), 120 miljoen voor 2002 Salt Lake City (winter), 394 miljoen voor 2004 (zomer), 135 miljoen 2006 (winter) en 443 miljoen 2008 (zomer).

Het is in omvang het tweede Olympische tv-contract na de overeenkomst van 2,3 miljard dollar die NBC in december sloot met het IOC voor de Amerikaanse rechten voor de zomerspelen in 2004, de winterspelen in 2006 en de zomerspelen in 2008. Eerder vorig jaar verwierf NBC al de Amerikaanse rechten voor de zomerspelen in 2000 en de winterspelen in 2002 voor 1,2 miljard dollar.

Het door Murdoch's News Corp gesteunde consortium wilde de Europese tv-rechten verwerven, nadat Murdoch's Fox Network eerder tevergeefs op de Amerikaanse rechten had geboden.

Het IOC zegt voor de EBU te hebben gekozen op grond van de ervaring en de kennis die de publieke omroepen sinds de Olympische Spelen van Rome in 1960 hebben opgebouwd. “Er is geen reden het winnende partnerschap te verbreken,” aldus IOC-directeur Carrard. “Het zou zijn als het aanvragen van echtscheiding van een vrouw die 35 jaar lang zoveel bevrediging schonk en naar een nieuw huis te verhuizen in een totaal andere omgeving.” Een andere overweging was volgens Carrard het feit dt de publieke omroepen ook in de tijd tussen de Spelen altijd aandacht geven aan Olympische sporten.

Murdoch's bod zorgde vooral in Groot-Brittannië voor onrust waar zijn BSkyB-satellietnetwerk al successen boekte bij het verwerven van uitzendrechten. (Reuter, AP)