Londen gaat Golfsyndroom onderzoeken

LONDEN, 31 JAN. Het Britse ministerie van defensie heeft gisteren een onafhankelijk onderzoek aangekondigd naar de gezondheidstoestand van soldaten die in de Golfoorlog tegen Irak hebben gediend. Veteranen zeggen te lijden aan een combinatie van lichamelijke klachten, het zogeheten Golfsyndroom. Meer dan zeventig soldaten hebben na de Golfoorlog kinderen gekregen met aandoeningen aan het hart en aan ledematen. Volgens de veteranen ligt de oorzaak van de klachten bij een 'cocktail' van middelen ter immunisering tegen chemische en biologische wapens die zij kregen voor vertrek naar de Golf.

De defensiecommissie van het Britse parlement veroordeelde in november in scherpe bewoordingen het ministerie van defensie omdat dit te “sceptisch” zou zijn tegenover de gezondheidsklachten. De onderminister voor de strijdkrachten, Soames, heeft gezegd dat het aangekondigde onderzoek “de juiste weg is om bezorgdheid onder soldaten weg te nemen”. (Reuter, AFP, AP)