Kwasniewski wijst premier aan als akkoord uitblijft

WARSCHAU, 31 JAN. De twee Poolse regeringspartijen, het ex-communistische Verbond van Democratisch Links (SLD) en de Boerenpartij (PSL), zijn er opnieuw niet in geslaagd een opvolger te vinden voor de afgetreden premier Józef Oleksy. President Kwasniewski zei uiterlijk morgen een nieuwe premier te zullen aanwijzen als de partijen er vandaag opnieuw niet uitkomen.

Een van de kandidaten voor de opvolging van Oleksy, Miroslaw Pietrewicz, chef van het planbureau en lid van de PSL, trok zich gisteren terug. Volgens sommige bronnen in Warschau eist de Boerenparetij nu dat vice-premier Aleksander Luczak, lid van de PSL, Oleksy opvolgt. De SLD houdt echter voorlopig vast aan haar eigen kandidaten, Marek Borowski, minister van staatsbestuur, en Wlodzimierz Cimoszewicz, vice-voorzitter van het parlement.

Het gaat in het overleg tussen de twee partijen echter niet alleen om personen. Volgens Leszek Miller, minister van arbeid en een van de leiders van de SLD, wordt ook gesproken over een aantal economische thema's. Hij zei te hopen op een spoedig akkoord tussen de twee partijen, gezien de noodzaak de politieke onzekerheid, ontstaan door Oleksy's aftreden, snel te beëindigen. Bovendien zou moeten worden voorkomen dat Polen in de ogen van buitenlandse investeerders bekend komt te staan als een politiek instabiel land.

President Aleksander Kwasniewski zei gisteren dat hij hoe dan ook een nieuwe premier zal aanwijzen voordat hij morgen Polen verlaat om in Davos de jaarlijkse bijeenkomst van politieke en economische wereldleiders bij te wonen.

Het belangrijkste economische meningsverschil tussen de regeringspartners betreft een economisch pakket tot het jaar 2000, dat is voorgesteld door minister Grzegorz Kolodko van Financiën. Sommige PSL-leiders vrezen dat Kolodko's plannen om de inflatie te bedwingen en het begrotingstekort te bestrijden de economische groei vertragen en sociale programma's van de regeringscoalitie ondermijnen.

Premier Oleksy trad vorige week af wegens de beschuldiging dat hij jarenlang voor de Sovjet- en de Russische geheime dienst heeft gespioneerd. Hij werd eind vorige week ondanks die beschuldiging gekozen tot voorzitter van de Sociaal-democratie van de Poolse Republiek (SdRP), de belangrijkste partij binnen de paraplu-organisatie SLD. (Reuter, AP)