Kustwacht van Nederlandse Antillen redt 4 man uit zee

WILLEMSTAD, 31 JAN. De verleden week geïnstalleerde kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba heeft gisteren zijn eerste actie uitgevoerd. Het betrof een reddingsmissie nadat een klein vliegtuig even uit de kust van het Bovenwindse eiland Sint Eustatius in zee was geland.

Volgens gegevens van de marinevoorlichtingsdienst was die middag een eenmotorig toestel met vijf inzittenden voor een pleziervlucht van Sint Maarten op weg naar St. Kitts. Onderweg trad een motorstoring op waarna getracht werd een noodlanding te maken op zee, ongeveer 10 kilometer van Sint Eustatius. Direct na ontvangst van het noodsignaal op de Juliana Airport van Sint Maarten, zijn het Nederlandse fregat Hr Ms Abraham Crijnssen, een reddingshelikopter, een maritiem patrouillevliegtuig en een aantal buitenlandse marine-eenheden ingeschakeld om de slachtoffers op te sporen. Vier van hen werden met een helikopter uit zee opgevist en overgebracht naar het fregat. Naar de vijfde persoon werd vannacht nog gezocht.

De reddingseenheden maken deel uit van de kustwacht die vorige week door de Koninkrijksregering samen met de regeringen van de Antillen en Aruba werd geïnstalleerd. De kustwacht heeft als taak het zeegebied rondom de eilanden te controleren op eventuele drugshandel en illegale visserij. Verder moet de kustwacht zorgen voor een verhoogde veiligheid van de scheepvaart en voor een effectief collectief optreden bij reddingsacties op volle zee.