Iran doet proeven met nieuwe raket

WASHINGTON, 31 JAN. Iran heeft begin deze maand proeven genomen met een nieuwe, laagvliegende raket, de Chinese C-802, die tegen schepen kan worden gebruikt, zo heeft de Amerikaanse marinecommandant in het Golfgebied gisteren meegedeeld. De C-802 zou een belangrijke verbetering zijn op de oudere, eveneens Chinese Zijderupsraket. Volgens admiraal Scott Red, commandant van de Amerikaanse Vijfde vloot, heeft Iran ook zijn netwerk luchtdoelraketten te land versterkt. Bovendien zal de Islamitische Republiek volgens hem waarschijnlijk dit jaar een derde Russische onderzeeër aan haar arsenaal toevoegen.

Naar de mening van Red wijst dit op een versterking van de kracht van de Iraanse marine, hoewel deze nog lang geen bedreiging voor de Amerikaanse marine ter plaatse vormt. Hij sprak wel van een “nieuwe dimensie aan de Iraanse bedreiging van de scheepvaart” in de Golf. Het gaat daarbij overigens voor een groot deel om Irans eigen scheepvaart. (Reuter, AP)