Hoge Raad schiet lek in belastingwet en gerieft belegger

pROTTERDAM, 31 JAN. Particuliere beleggers kunnen onbelemmerd gebruik maken van een belasting besparende constructie met zogenaamde warrant-obligaties. De Hoge Raad heeft dit vanmiddag beslist ondanks een eind 1989 tegen zulke constructies uitgevaardigde reparatiewet. Omdat deze reparatieregel volgens de Raad niet deugt, loopt de schatkist volgens eerste schattingen enkele honderden miljoenen guldens aan belastingopbrengst mis. Staatssecretaris Vermeend (Financiën) overweegt een noodwetje op te stellen om zo snel mogelijk het lek te dichten.

De kennelijk verdeelde Hoge Raad heeft er met een behandelingstijd van ruim anderhalf jaar ongebruikelijk lang over gedaan om tot een beslissing te komen in deze door de Amsterdamse advocaat mr. Ch. Langereis aanhangig gemaakte zaak. Het gaat om een opzet met zogenaamde ex-warrantobligaties. Daarbij kan een particuliere belegger belastingvrij rente incasseren. Een deel van het rendement van de obligatie wordt namelijk niet uitgekeerd als belaste rente maar wordt gerealiseerd als onbelaste koersstijging van de obligatie.

nu niets tegen de constructie inbrengen.

Het oordeel van de Hoge Raad komt voor Financiën als een verrassing omdat Advocaat-Generaal mr. J.W. van den Berge de Raad in juli 1994 had geadviseerd de gebrekkige wetsbepaling op een voor de fiscus welwillende wijze te interpreteren. Door dat niet te doen, lijkt de Raad meteen een streep te trekken door een afgelopen zomer afgekondigde maatregel van staatssecretaris Vermeend (Financiën) om de belastingheffing over converteerbare obligaties te verscherpen. Door deze in de financiële wereld zeer omstreden maatregel verloren de converteerbare obligaties voor particulieren in één klap hun aantrekkelijkheid.

    • Aertjan Grotenhuis