HMG wil RTL 5 opheffen

ROTTERDAM, 31 JAN. De Holland Media Groep (HMG) wil de programma's van de commerciële zender RTL 5 laten opgaan in die van Veronica. Dat heeft Ad Everaars, woordvoerder van de groep, vandaag bevestigd. In feite zou RTL 5, een volle dochter van HMG, daarmee ophouden te bestaan.

HMG ziet deze operatie, die per 1 september zou moeten ingaan, als een alternatief voor de eis van de Europese Commissie. Van Europees Commissaris Karel van Miert (concurrentiezaken) moet HMG de zender RTL 5 verkopen, of althans haar belang van 100 procent terugbrengen tot maximaal 34 procent.

HMG is volgens de Commissie te groot. De drie commerciële zenders van HMG hebben samen een marktaandeel van circa 40 procent (RTL 4 heeft 24 procent, RTL 5 zeven procent en Veronica zit op iets meer dan negen procent).

In de Holland Media Groep werken RTL, Veronica en Endemol samen. Vorig jaar bepaalde Van Miert dat RTL 5 moest worden verkocht en dat het aandeel van Endemol in de groep van 24 naar 7,5 procent omlaag moest.

Als HMG tot verkoop van RTL 5 zou overgaan, zoals de Europese Commissie wil, levert dat een extra concurrent op voor zowel de publieke als de commerciële omroepen in Nederland, aldus HMG. Woordvoerder Everaars: “De televisiemarkt is veel meer uitgebalanceerd dan menigeen veronderstelde. Zowel de publieke omroepen als de HMG-stations hebben elk een marktaandeel van 40 procent.”

Het is echter de vraag of Europees Commissaris Van Miert wil ingaan op het voorstel van HMG. Als RTL 5 opgaat in Veronica, beperkt dat de concurrentie, en Van Miert wil die juist doen toenemen. In Brussel was Van Miert niet bereikbaar voor commentaar.

Het overleg in Brussel tussen HMG en Van Miert duurt inmiddels voort. Deze week wordt er weer gesproken over een bidbook op grond waarvan potentiële kopers van RTL 5 zich een oordeel kunnen vormen over deze commerciële zender.