Hanson splitst zijn conglomeraat in vier delen

LONDEN, 31 JAN. Het Engels-Amerikaanse conglomeraat Hanson PLC zal in vier afzonderlijke ondernemingen worden opgesplitst. Dit heeft topman Lord Hanson gisteren bekendgemaakt. De vier nieuwe bedrijven zullen zich bezighouden met respectievelijk energie, chemie, tabaksartikelen en bouwmaterialen en - uitrusting. Hanson volgt een trend die eerder al door Amerikaanse bedrijven als AT&T is ingezet.

“Deze stap zal de werkwijze, winstgevendheid en vooruitzichten voor de lange termijn van de vier ondernemingen verbeteren,” aldus Hanson. De aankondiging van Hanson zorgde voor een koersstijging op de Londense beurs met 6 procent. De 74-jarige bestuursvoorzitter heeft al eerder te kennen gegeven gezien zijn leeftijd in 1997 zijn functie te zullen neerleggen. De ontvlechting van het conglomeraat moet voor die tijd zijn beslag hebben gekregen. De huidige aandeelhouders krijgen een aandeel in de nieuwe ondernemingen.

Hanson verkocht onlangs al enkele bedrijven die niet tot de kernactiviteiten van het conglomeraat behoren. En bijna een jaar geleden werd een groep Amerikaanse bedrijven afgesplitst, uiteenlopend van Jacuzzi Whirlpool Baths tot Ames Hardware Tools, die in het op de Newyorkse beurs genoteerde US Industries zijn ondergebracht.

De nieuw te vormen vier ondernemingen zullen alle worden geleid door managers van Hanson PLC. Zo zal uitvoerend topman Derek Bonham voorzitter worden van Energy Resources Group, waartoe onder andere de Amerikaanse kolengigant Peabody behoort. Bonham wordt ook voorzitter van Imperial Tobacco.

Bonham wees gisteren op het eerdere succes van de vorming van US Industries. “Dit is echter een gigantische operatie en ofschoon we al met het werk zijn begonnen, is er nog veel te doen en zal de voltooiing meer dan een jaar in beslag nemen,” aldus Bonham die algemeen wordt gezien als de toekomstige opvolger van Hanson.

Na de afsplitsing van de tabaks- chemie en energiepoot zal Hanson PLC doorgaan als een onderneming voor bouwmaterialen- en uitrusting. Hanson blijft hiervan voorzitter tot zijn pensionering. (AP, Reuter)